Up 2 Date

Nederlandse agent vervolgd voor neerschieten onschuldige Rubens Grouwels (21)

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse agent vervolgd voor neerschieten onschuldige Rubens Grouwels (21)

De politieman die in 2019 de onschuldige 21-jarige Rubens Grouwels neerschoot, wordt vervolgt. Dat meldt het OM.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

terrorist

In de zaterdageditie van de Volkskrant staat een groot interview met Rubens, die in april 2019 tijdens Koningsnacht werd neergeschoten door een politieman bij een aanhouding in Sittard. Rubens werd aangezien voor een terrorist toen hij met een vriend in de auto zat en werd door elf zwaarbewapende agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) klemgezet. Hij was compleet onschuldig en had geen idee waarom hij gearresteerd werd. Ook verzette hij zich niet. Toch werd hij door zijn arm geschoten.

"Hij vuurt. Van dichtbij. Het is niet duidelijk waarom", valt te lezen in het interview.

"De 9 millimeter dikke kogel boort zich via de zijruit van de Mini Cooper door de linkerbovenarm van Rubens Grouwels. Hij gaat dwars door het bot en de spieren, en verwoest de slagader. Het bloed spuit door het gat in zijn gewatteerde spijkerjack, tegen het dak van de auto."

'aanmerkelijk onvoorzichtig'

Rubens kreeg een slagaderlijke bloeding. Het bot in zijn arm werd deels verbrijzeld, zijn armzenuw werd beschadigd en hij raakte ernstig getraumatiseerd. De politieagent heeft volgens justitie 'aanmerkelijk onvoorzichtig' gehandeld en wordt vervolgd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

ontelbaar veel fouten

In het Volkskrant-interview valt te lezen dat de politie bij de arrestatie bijna ontelbaar veel fouten maakte. De politie zag hem onder andere aan voor Rubens broer, die óók niets met zaak te maken bleek te hebben. Rubens’ advocaat Floor Oehlen vraagt zich in het interview sterk af of dit ook had kunnen gebeuren bij een blonde jongen met een baardje.

"Als duidelijk was geworden dat hij het niet kon zijn, was de politie een blonde jongen dan ook blijven volgen?’, zegt ze. ‘Na zo’n contra-indicatie? Ik denk het niet. En had de politie hem vervolgens ook nog eens aangezien voor een blonde broer die niet op hem leek? Er is veel te snel gehandeld, contra-indicaties zijn in de wind geslagen en er is zonder enige aanleiding een schot gelost."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie