Up 2 Date

Je moet binnenkort extra betalen voor plastic verpakking bij afhaal drankje of maaltijd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Je moet binnenkort extra betalen voor plastic verpakking bij afhaal drankje of maaltijd

Vanaf juli 2023 moet je extra betalen als je een koffie to go in een plastic bekertje of een afhaalmaaltijd in een plastic verpakking koopt. Vanaf 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers of maaltijdverpakking zelfs helemaal niet meer toegestaan in de horeca, op een festival of op de werkvloer. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer.

Plastic

Het verbod op het gratis verstrekken van wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen voor onderweg gaat in op 1 juli 2023. De verkoper mag zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor de plastic meeneemverpakkingen.

In 2024 komt er een verbod op alle plastic wegwerpbekers en verpakkingen. Dat betekent dat je je biertje op een festival in principe niet meer in een plastic bekertje geserveerd zult krijgen. Ook op de werkvloer worden wegwerpproducten verboden.

Milieu

De maatregelen worden ingezet om de milieu-impact van het eenmalig gebruik van plastic wegwerpproducten tegen te gaan. In de brief schrijft staatssecretaris Heijnen dat er in Nederland dagelijks zo’n 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen worden weggegooid. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik”

Ster advertentie
Ster advertentie