Naar homepage
Up 2 Date

Plastic wegwerpproducten vanaf vandaag verboden in de Europese Unie

  1. Newschevron right
  2. Plastic wegwerpproducten vanaf vandaag verboden in de Europese Unie

Zeg maar vaarwel tegen plastic bestek, rietjes, bordjes en wattenstaafjes. Vanaf zaterdag zijn deze wegwerpproducten verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen hun oude voorraden nog verkopen, maar geen nieuwe voorraden van dit soort producten inslaan.

Plastic in de oceaan

Het doel van deze Europese richtlijn die twee jaar geleden werd aangenomen is de hoeveelheid plastic in de oceanen verminderen. Verder worden ook drinkbekers en bakjes voor afhaaleten, boodschappentasjes, flessen en labels die zijn gemaakt van zogeheten oxo-degradeerbaar plastic verboden. De vervangers? Hout, bamboe, papier of metaal. Bij de McDonald’s krijg je nu bijvoorbeeld een houten lepel bij je McFlurry en een kartonnen rietje bij je frisdrank.

Niet streng genoeg

Toch is er ook kritiek: de regel zou niet streng genoeg zijn. Er geldt namelijk geen verbod voor zaken als voedselverpakkingen en deksels voor drankbekers. Ook niet-herbruikbare plastic flessen zijn nog steeds toegestaan. Verschillende milieuorganisaties roepen daarom op om ook een verbod uit te schrijven voor plastic confetti, vuurwerkverpakkingen met plastic onderdelen en wegwerpverpakkingen.

Regels 2022

In 2022 zullen er nog meer maatregels worden genomen tegen het gebruik van plastic verpakkingen. Zo moet er op de verpakkingen van filtersigaretten, maandverband, drinkbekers en hygiënedoekjes waarschuwingen met aanwijzingen staan waar je ze moet weggooien.

Regels 2023

Ook in 2023 wordt wegwerpplastic verder aan banden gelegd. Vanaf januari moeten producenten van plastic gaan bijdragen aan het opruimen van onder andere snoepzakjes, kleine boodschappentassen en verpakkingen van eenpersoonsmaaltijden. Vanaf juli moeten doppen op verpakkingen met een inhoud van maximaal 3 liter aan de fles vastzitten. Ook wil de Europese Commissie op termijn dat 30 procent van alle plastic flessen van gerecycled materiaal wordt gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie