Up 2 Date

Man bewijst onschuld na 35 jaar gevangenis door experiment op tv

foto: YouTube: CBS Chicago
  1. Newschevron right
  2. Man bewijst onschuld na 35 jaar gevangenis door experiment op tv

John Galvan heeft na 35 jaar gevangenisstraf zijn onschuld weten te bewijzen dankzij een aflevering van Mythbusters. In het Amerikaanse tv-programma werd getest of je een Molotov cocktail kon aansteken met een brandende sigaret, wat precies hetgeen was waar Galvan voor vastzat.

Brandstichting

In 1986 ging een appartementencomplex in Chicago in vlammen op, waarbij twee broers om het leven kwamen. De politie ging uit van brandstichting en ondervroeg een aantal buren. Een van die buren wees naar de toen 18-jarige John Galvan. Ondanks dat Galvan op het moment van de brandstichting aan het slapen was bij zijn oma thuis, werd hij gearresteerd en urenlang ondervraagd door de politie. Uiteindelijk leverde dat een bekentenis op, waarvan Galvan altijd heeft volgehouden dat het een valse bekentenis was die uit hem is getrokken door de agenten.

Valse bekentenis

Galvan werd veroordeeld voor moord en brandstichting, waar hij een levenslange gevangenisstraf voor kreeg. Tijdens zijn gevangenisstraf liep Galvan toevallig langs een televisie in de gevangenis waar een aflevering van Mythbusters aan stond. In de aflevering werd getest of je een Molotov cocktail aan kon steken met een brandende sigaret. In de bekentenis had Galvan gezegd dat hij op die manier het appartement in de fik had gestoken, maar uit het experiment van Mythbusters bleek dat dit nagenoeg onmogelijk was.

Galvan belde direct zijn advocaat, die toevallig ook de aflevering had gezien. Met de hulp van een aantal experts op het gebied van brandstichting werd Galvan uiteindelijk vrijgesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik voel me niet op mijn plaats'

Rebecca Brown, directeur bij The Innocence Project, zegt in een verklaring dat wetenschappelijke ontwikkelingen cruciaal kunnen zijn voor mensen die onterecht vastzitten. "De zaak van de heer Galvan toont aan hoe belangrijk het is dat dergelijke mechanismen worden ingesteld zodat mensen opnieuw naar de rechtbank kunnen stappen wanneer de wetenschap verandert of evolueert, of wanneer deskundigen eerdere getuigenissen weerleggen."

Galvan zelf zegt nog te moeten wennen aan zijn vrijheid. "Het is moeilijk, ik voel me niet op mijn plaats, er is veel te leren en ik weet niet waar ik moet zijn... Ik weet niet wat ik moet doen...", aldus de ex-gedetineerde. Volgens The Innocence Project gaat het echter steeds beter met Galvan.

Ster advertentie
Ster advertentie