Unmute Us eist reactie van demissionair kabinet na protestmars in open brief
- News
- Unmute Us eist reactie van demissionair kabinet na protestmars in open brief
In verschillende Nederlandse steden gingen zaterdag ruim zeventigduizend mensen de straat op om te pleiten voor het weer toelaten van evenementen per 1 september. De organisatoren achter deze grootschalige protestmars, genaamd Unmute Us, vragen nu in een open brief om een reactie van het demissionair kabinet.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stil
Volgens de organisatoren was de demonstratie de grootste betoging in Nederland sinds 2004. "Toch blijft het angstvallig stil vanuit Den Haag", staat er in de brief, die is gericht aan demissionair premier Rutte, minister de Jonge en minister Grapperhaus. "Wij begrijpen dat dit uw vakantie is, maar het zou van fatsoen getuigen als u ons – de 100.000 werknemers in de evenementenbranche, de tienduizenden demonstranten en de duizenden protesterende bedrijven – zo snel mogelijk te woord staat."
Vragen
De organisatie van Unmute Us legt in de brief uit dat er zaterdag werd gedemonstreerd vanwege het "willekeurige, onbegrijpelijke en onrechtvaardige" beleid van het kabinet. Daarom worden er antwoorden op verschillende vragen geëist. Zo wil de organisatie weten waarom festivals potentieel pas vanaf 20 september open mogen, waarom de Fieldlab-rapporten worden genegeerd en hoe het kan dat in alle omringende landen evenementen plaatsvinden zonder substantiële stijging van het aantal besmettingen.
Coronamaatregelen evenementen
Het demissionaire kabinet maakte in de persconferentie op 13 augustus bekend er naar te streven om op 1 november alle coronamaatregelen op te heffen. Tot die datum moeten discotheken en nachtclubs gesloten blijven.
Daarnaast besluit het kabinet op 17 september of het verantwoord is om per 20 september de volgende stap te zetten. Als de coronacijfers het toelaten wordt per 20 september de 1,5-meterregel overal losgelaten. Er ontstaan dan meer mogelijkheden voor horeca en evenementen. Hierbij blijft het testen voor toegang wel van toepassing.
Tot die tijd zijn meerdaagse evenementen met overnachting (waarbij dezelfde groep mensen voor meer dan 24 uur bij elkaar verblijft) niet toegestaan.
Tegelijkertijd mag het meerdaagse evenement van Formule 1 in Zandvoort op 4 en 5 september (waarbij ook een camping aanwezig is) wel doorgaan, op voorwaarde dat de tribunes niet helemaal worden gevuld met toeschouwers.
Eis
Unmute Us eist voor komend weekend antwoord op alle vragen. "Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen", staat er aan het einde van de brief. "Zoals u heeft gemerkt zijn wij in staat tot het mobiliseren van grootschalige protesten, die ondanks hun omvang positief en vredelievend blijven. Maar verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX Beseft
Waarom het uitgaansleven essentieel is: ''Ik werd minder energiek en vereenzaamde een beetje''Up 2 Date
Duizenden mensen aanwezig bij protestmars evenementenbrancheUp 2 Date
Festivalbranche organiseert protestmars, verbazing over volle voetbalstadionsUp 2 Date
Tim Hofman in BOOS over harde kern Feyenoord: "Bedreigden Ahmed Aboutaleb en dochter"