FunX Beseft

Waarom het uitgaansleven essentieel is: ''Ik werd minder energiek en vereenzaamde een beetje''

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Waarom het uitgaansleven essentieel is: ''Ik werd minder energiek en vereenzaamde een beetje''

Besef, wat een 'Summer of Love' vol feesten en festivals had moeten worden, eindigde in één grote anticlimax. Na maandenlange onderzoeken van Fieldlab zouden deze zomer de clubs en festivals weer veilig open kunnen. Twee weken lang was dit ook het geval, maar daarna viel de festivalzomer weer in duigen. Vorige week werd er op de persconferentie opnieuw geen groen licht gegeven voor het uitgaansleven. Een grote teleurstelling voor veel jongeren die al zo lang staan te trappelen om weer uit te kunnen en een enorme kater voor organisatoren, die wéér hun event moeten cancelen. Voor Jasper Goossen van Apenkooi Events is de maat vol. Hij is een van de initiatiefnemers achter de protestmars Unmute Us die deze zaterdag plaatsvindt en vertelt samen met uitgaansfanaat Wesley* en psycholoog Lidewy Hendriks waarom uitgaan zo belangrijk is.

Quote

"Uitgaan is een essentieel onderdeel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Het kan grote gevolgen voor hun psychische welzijn hebben als dit nog heel lang zo doorgaat."

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie

Op slot

"We hebben allemaal toe moeten zien hoe onze branche op slot werd gehouden", vertelt Jasper over de afgelopen periode waarin de evenementenbranche hard werd getroffen. "We zijn al heel lang aan het lobbyen, maar de uitkomst is gewoon nul. Het wordt tijd dat we van ons laten horen."

Daarom organiseert de evenementenbranche op zaterdag 21 augustus protestmarsen in Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. "Dat zullen marsen zijn waarin we door de stad lopen en laten zien wie we zijn als branche. Dus er zal ook zeker muziek bij afgespeeld worden, er komen ook artiesten optreden. En daar zullen we ook heel duidelijk laten horen wat onze boodschap en wat onze eis is, namelijk dat we per 1 september weer evenementen mogen organiseren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fieldlab

Tot en met afgelopen voorjaar werd er door Fieldlab onderzocht hoe evenementen op een veilige manier kunnen worden gehouden. Rond mei werden de resultaten bekendgemaakt. "Toen hebben we daar op ingezet en de regering ging daarin mee, maar zij hebben de kapitale fout gemaakt door te snel te veel open te gooien. En in plaats van een test 24 uur van tevoren te doen werd dat 48 uur. Ook was Testen voor Toegang niet goed georganiseerd."

Het opengooien van clubs en festivals zorgde voor een piek in de coronacijfers waardoor het feestje letterlijk en figuurlijk weer voorbij was. Dat was een harde klap voor iedereen in de evenementenbranche. Zeker toen op 13 augustus werd besloten dat er voorlopig geen (grote) festivals en feesten meer mochten worden gehouden.

"Je moet je voorstellen: je bent normaal een jaar bezig met het voorbereiden van een event. Iedereen heeft een bepaald beeld in gedachte van hoe dat event zou lopen, je werkt ernaartoe, dus er komen veel emoties bij kijken. Als je dan gaandeweg het proces de hele tijd een soort van worst voorgehouden krijgt, maar uiteindelijk niet de bevrediging van al dat werk krijgt, dan is dat emotioneel heel zwaar."

Quote

Ik mis gewoon dat ik veel bekenden tegenkom. Ik mis de aanspraak. Ik mis dat ik nieuwe mensen ontmoet.

Wesley (24)

Mentale problemen

De valse hoop, de vele teleurstellingen en tegelijkertijd het harde werken heeft bij sommige mensen die werkzaam zijn in de evenementenbranche voor mentale problemen. "Ik ken inmiddels veel mensen die ook echt depressief zijn geworden of mensen die overspannen zijn geraakt", vertelt Jasper. "Het is voor de mensen die op dit moment in onze sector werken echt verschrikkelijk zwaar."

Het vervelende is dat er ook nog geen licht aan het einde van de tunnel is. "Wanneer mag het dan wel? Mag het dan volgend jaar wel? Gaan we weer dat hele traject in? Het is weer opladen, voor het derde jaar op rij al. Mensen verliezen ook hun vertrouwen."

Coronamaatregelen evenementen

Het demissionaire kabinet maakte in de persconferentie op 13 augustus bekend er naar te streven om op 1 november alle coronamaatregelen op te heffen. Tot die datum moeten discotheken en nachtclubs gesloten blijven.

Daarnaast besluit het kabinet op 17 september of het verantwoord is om per 20 september de volgende stap te zetten. Als de coronacijfers het toelaten wordt per 20 september de 1,5-meterregel overal losgelaten. Er ontstaan dan meer mogelijkheden voor horeca en evenementen. Hierbij blijft het testen voor toegang wel van toepassing.

Tot die tijd zijn meerdaagse evenementen met overnachting (waarbij dezelfde groep mensen voor meer dan 24 uur bij elkaar verblijft) niet toegestaan.

Tegelijkertijd mag het meerdaagse evenement van Formule 1 in Zandvoort op 4 en 5 september (waarbij ook een camping aanwezig is) wel doorgaan, op voorwaarde dat de tribunes niet helemaal worden gevuld met toeschouwers.

Goede controle

Dat er ondertussen wel volle voetbalstadions zijn en het Formule 1-event in Zandvoort gewoon door mag gaan, begrijpt Jasper niet. "Er zijn voldoende evenementen waarbij het er echt niet anders aan toegaat dan bij onze evenementen", zegt hij. Jasper noemt ook de drukke pretparken en volle terrassen als voorbeeld. "Het is echt niet meer uit te leggen dat dat hele andere situaties zijn dan bij onze evenementen. Terwijl er bij onze events ook nog eens heel goed gecontroleerd wordt."

Quote

Door de lockdowns werd ik een minder energiek persoon. Op een gegeven moment vereenzaamde ik eigenlijk een beetje.

Wesley (24)

Veilig

Volgens Jasper zouden evenementen juist nu op een veilige manier kunnen worden gehouden. "Als je logisch beredeneert is de bescherming tegen corona ergens dit jaar op z'n hoogst. Iedereen die dat wil, heeft dan twee prikken gehad en ook relatief kort geleden, waardoor de werking nog optimaal is. Hoe langer het duurt, hoe meer de werking afneemt." Jasper denkt dat de situatie er volgend jaar niet veel beter uit zal zien dan dit najaar wanneer de meeste mensen zijn gevaccineerd. "Dit is de nieuwe situatie waarmee we moeten leren leven."

Ontspanning

De 24-jarige Wesley* uit Den Haag is een van de jongeren die het uitgaansleven enorm mist. "Het is voor mij ontspanning. Het socializen tijdens uitgaan is best wel belangrijk voor mij." Normaal gesproken gaat hij regelmatig naar clubs in verschillende steden en pakt hij in de zomer een aantal festivals.

Dat is nu - voor de tweede zomer op rij - wel anders. Hij probeert er het beste van te maken: "Dat we lekker op een terrasje kunnen zitten, doet al veel voor mij. Alleen een zomer zonder een paar goede feestjes en festivals, is wel echt een mindere zomer." Af en toe gaat Wesley wel naar een huisfeestje, maar ook dat is niet hetzelfde. "Voor mij persoonlijk kan dat nooit tippen aan een club of festival, dat heb je eens in de tijd ook gewoon nodig."

Uitgaan is belangrijk

Dat de mogelijkheid tot uitgaan belangrijk is voor jongeren, kan ook Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie, bevestigen. "Normaal gesproken ontwikkel je op deze leeftijd je identiteit en dat doe je echt aan de hand van het aangaan van sociale contacten. Dingen uitproberen, meemaken, onderzoeken. En daar is nu natuurlijk een soort stop op geweest." Dat 'onderzoeken' doet iedereen op een andere manier. "Voor de een is het naar een voetbalwedstrijd gaan, voor de ander is het een festival. Het is van dezelfde orde: het gaat erom dat je de wereld ontdekt. Wat zijn er voor mensen op de wereld? Hoe gaan we met elkaar om? Dat zijn dingen die je niet alleen online kunt ontdekken."

Gevolgen

De gevolgen van het beperkte sociale leven van jongeren de afgelopen periode zijn volgens Hendriks al te zien. "De sociale ontwikkeling is bij sommigen gestagneerd. Dat uit zich bijvoorbeeld in een terugval in sociale vaardigheden, of in meer verlegen of angstiger zijn. Het heeft op veel vlakken effect." Daarnaast zijn door de lockdowns de eenzaamheid en psychische problemen onder jongeren ook toegenomen. "Dat is al vastgesteld en dat neemt alleen maar meer toe. Het is ook best een logisch gevolg en het gaat er niet minder om worden als dit langer duurt."

Daarom is het volgens Hendriks goed dat er meer wordt gepraat over het belang van uitgaan. "Ik denk dat dit meer aandacht verdient, omdat uitgaan een essentieel onderdeel is van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Het kan grote gevolgen voor hun psychische welzijn hebben als dit nog heel lang zo doorgaat."

Zware tijd

Wesley geeft toe dat hij het de afgelopen tijd best moeilijk heeft gehad met de lockdowns en het gebrek aan feestjes. "In eerste instantie liet ik het nog een beetje op me afkomen, ik ging er vanuit dat het niet zo lang zou duren." Toen keer op keer de maatregelen werden verlengd, merkte hij dat hij daar op den duur wel last van kreeg: "Ik werd een minder energiek persoon. Op een gegeven moment vereenzaamde ik eigenlijk een beetje. Ik mis gewoon dat ik veel bekenden tegenkom. Ik mis de aanspraak. Ik mis dat ik nieuwe mensen ontmoet."

Het coronanieuws volgde Wesley eerst op de voet, maar inmiddels niet meer. Ook hij heeft genoeg van de valse hoop. "Ik probeer me er niet zoveel aan vast te houden, omdat ik er ongelukkig van word als dingen steeds worden uitgesteld of beloftes niet worden nagekomen."

Teleurstelling en wanhoop

Als jij iemand bent die echt niet kan wachten tot je weer in een club of op een festival kan staan, dan is de teleurstelling die je keer op keer moet verwerken niet niks. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? "Het is heel logisch dat je je zo voelt of dat je misschien boos bent. Het is belangrijk om het met elkaar te hebben over je gevoelens en de teleurstelling."

Als je elke keer een bepaald beeld wordt voorgehouden en dit steeds niet doorgaat, doet dat volgens Hendriks wat met je vertrouwen in de wereld en de mensheid om je heen. "Dat geeft zeker gevoelens van somberheid en wanhoop. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om je voor te stellen dat er ooit weer meer mogelijk wordt. Het is zo normaal dat dit soort gevoelens ontstaan. Ik denk dat we dat goed van elkaar moeten begrijpen en beseffen."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie