Up 2 Date

Persconferentie: Nederland gaat vanaf zondag in een harde lockdown

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Persconferentie: Nederland gaat vanaf zondag in een harde lockdown

Tot in ieder geval 14 januari gaat Nederland in een harde lockdown. Dit betekent dat alleen de essentiële winkels als supermarkten, drogisten en apotheken hun deuren mogen openhouden. Deze maatregelen zijn door Mark Rutte en Hugo de Jonge bekendgemaakt in de persconferentie van zaterdagavond.

Omikronvariant

Heel even leek het erop dat onze geplande kerstlunches konden doorgaan en dat we overdag nog onze kerstinkopen konden doen. De omikronvariant heeft echter roet in het eten gegooid. Jaap van Dissel was ook aanwezig tijdens de persconferentie om uitleg te geven. Hoewel de omikronvariant nu nog zorgt voor een klein deel van de infecties in Nederland, wordt er vanuit gegaan dat de omikronvariant zich snel zal verspreiden en dominant gaat worden.

Met de aangescherpte maatregelen die tot minstens 14 januari gelden, hoopt het demissionair kabinet de opmars van de variant te vertragen en de zorg te ontlasten. Verder werken ze aan een versnelde boostercampagne.

Maatregelen

We zetten de maatregelen die zondagochtend om 05:00 uur ingaan voor je op een rij:

  • Horeca, niet-essentiële winkels, niet-medische contactberoepen, plekken als de bioscoop en de kinderopvang sluiten. Het is wel mogelijk om te bestellen, af te halen of te retourneren.
  • Fysiek onderwijs is tot in ieder geval 9 januari niet mogelijk. Er geldt een uitzondering voor praktijkonderwijs, examens, tentamens en voor kwetsbare leerlingen.
  • Essentiële winkels en diensten, waaronder supermarkten, de drogist, tankstations en apotheken mogen tot 20:00 uur openblijven.
  • Thuis mogen er maximaal 2 gasten vanaf 13 jaar worden uitgenodigd. Tijdens de feestdagen is er een kleine versoepeling: dan geldt er een maximum van 4 gasten.
  • Buiten mogen maximaal twee personen ouder dan 13 jaar samenkomen. Dat geldt niet voor mensen binnen hetzelfde huishouden.
  • Professionele sportwedstrijden mogen zonder publiek doorgaan.
  • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 gasten aanwezig zijn.
Ster advertentie
Ster advertentie