Up 2 Date

Nederland vanaf dit weekend mogelijk weer in harde lockdown

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland vanaf dit weekend mogelijk weer in harde lockdown

Wie nog kerstcadeautjes wilt inslaan, moet dat waarschijnlijk online doen. Na advies van het Outbreak Management Team (OMT) gaat het kabinet zaterdag in spoedberaad. Volgens ingewijden is de kans ‘zeer aanwezig’ dat er een harde lockdown komt die per direct ingaat.

Nieuwe persconferentie

Dinsdag werd bekend dat de huidige maatregelen worden verlengd tot 14 januari. Daar lijkt nu verandering in te komen. De nieuwe maatregelen worden waarschijnlijk zaterdag om 19:00 uur tijdens een persconferentie bekendgemaakt. In de ochtend pleegt het kabinet overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

Omikron

Het OMT adviseert om alle sectoren te sluiten met uitzondering van essentiële winkels. Hiermee hopen ze een einde te maken aan de snelle opmars van de omikronvariant van het virus. Het is duidelijk dat omikron een stuk besmettelijker is, maar er wordt nog onderzocht of mensen ook zieker worden van de variant.

Vaccins

Uit de eerste onderzoeken is al wel naar voren gekomen dat de coronavaccins minder effectief zijn tegen het voorkomen van besmetting met de omikronvariant. Mensen met een vaccin hebben waarschijnlijk nog wél bescherming tegen een ernstig verloop van de ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie