Up 2 Date

Kroonprinses Amalia gaf afgelopen week grote verjaardagsfissa tegen coronaregels in

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kroonprinses Amalia gaf afgelopen week grote verjaardagsfissa tegen coronaregels in

Het advies om maximaal vier mensen thuis te ontvangen blijft na de coronapersconferentie van deze week in stand. Het is voor velen lastig om zich aan deze maatregel te houden en ook het koningshuis heeft er blijkbaar moeite mee om dit advies op te volgen. Kroonprinses Amalia vierde afgelopen week haar achttiende verjaardag en volgens de Telegraaf waren er ongeveer honderd mensen aanwezig op haar verjaardagsfeest.

Advies niet gevolgd

Bij de verjaardagsfissa van Amalia waren vorige week veel meer mensen aanwezig dan de vier personen die vanwege het coronavirus geadviseerd worden. Het feest vond afgelopen week plaats in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er precies aanwezig waren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat er 21 mensen waren uitgenodigd, maar legt uit dat die personen niet allemaal zijn gekomen. Volgens de Telegraaf ligt dat aantal veel hoger.

Koning Willem-Alexander heeft aan demissionair premier Mark Rutte laten weten dat het ''bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren'', zo schrijft Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. ''Ook hebben zij een gepaste afstand in acht genomen. De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belangrijk moment

De RVD en premier stellen dat de achttiende verjaardag van de kroonprinses ''een belangrijk moment in haar leven is''. Er stonden immers veel meer activiteiten op de planning om de verjaardag van Amalia te vieren. Zo waren er verschillende dingen ''in huis gepland'', maar dat werd al ''ruim voor de verjaardag'' afgeblazen. Afgelopen zaterdag werd op het laatst moment toch besloten om alsnog een fissa te organiseren in de paleistuin. Dit gebeurde volgens de Telegraaf ''onder twee overkappingen tegen een huis in de paleistuin''.

Eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de koninklijke familie in het nieuws komt vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. In oktober 2020 gold een dringend advies om enkel noodzakelijke reizen te maken. De familie koos desondanks toch voor een vakantie in Griekenland. Na hevige kritiek vanuit de bevolking, keerde koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima vervroegd terug terwijl prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland bleven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie