Up 2 Date

Rutte: "Huidige coronamaatregelen verlengd tot zeker 14 januari"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte: "Huidige coronamaatregelen verlengd tot zeker 14 januari"

De huidige coronamaatregelen, waaronder de avondlockdown, worden verlengd tot zeker 14 januari. Dat heeft demissionair premier Rutte vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. "Ik hoop dat veel mensen begrijpen dat deze verlenging onvermijdelijk is."

Maximaal vier gasten

De verlenging betekent dat vrijwel alles voorlopig nog na 17:00 uur dicht blijft, met uitzondering van supermarkten en andere essentiële winkels, zoals apotheken en benzinestations. Het advies om maximaal vier mensen thuis uit te nodigen blijft gelden, ook tijdens de feestdagen. Verder is publiek bij sportwedstrijden nog steeds niet toegestaan en blijft de coronapas verplicht in onder andere de horeca, bioscopen en binnensportlocaties.

Alle maatregelen zijn hier terug te lezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omicronvariant

De verlenging van de coronamaatregelen is volgens Rutte nodig om twee redenen. Ten eerste omdat de besmettingscijfers nog altijd 'heel hoog' zijn. Er liggen ook nog veel mensen met corona in het ziekenhuis, waardoor reguliere zorg moet worden uitgesteld. Ten tweede vanwege de besmettelijke omicronvariant, waar nog niet veel over bekend is. Daar geeft het Outbreak Management Team (OMT) binnenkort verder advies over.

Langere kerstvakantie basisscholen

Het werd eerder vandaag al duidelijk, maar Rutte vertelde ook dat de kerstvakantie op basisscholen wordt verlengd en volgende week al ingaat in plaats van de week erna. Dit omdat er onder kinderen veel besmettingen zijn, met als risico dat zij hun opa's en oma's besmetten. Die beslissing komt best kort dag en kan rekenen op veel kritiek, omdat veel ouders geen opvang meer kunnen regelen. Scholen worden gevraagd noodopvang te regelen voor kinderen van ouders met essentiële beroepen.

Boosters

Demissionair minister De Jonge benadrukte het belang van het opschieten met de boostervaccins. Zestigplussers kunnen die extra prik nu al inplannen en het is de bedoeling dat dat in de tweede helft van januari voor iedereen boven de achttien geldt. Dit kan dan drie maanden na de laatste vaccinatie in plaats van zes maanden. Met het zetten van zoveel mogelijk boosters moet een nieuwe piek als gevolg van de omicronvariant zoveel mogelijk beperkt worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrouwen lager

Rutte noemde ook nog dat uit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen in de corona-aanpak onder de bevolking veel lager is dan aan het begin van de crisis. "Ik beschouw die uitkomst als een opdracht aan ons om het beter te doen. We werken aan een vooruitblik op de komende maanden, daar komen we op terug."

Ster advertentie
Ster advertentie