Up 2 Date

Het regeerakkoord is na langste formatie ooit eindelijk rond

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het regeerakkoord is na langste formatie ooit eindelijk rond

Na maar liefst 271 dagen onderhandelen is het eindelijk zover: het regeerakkoord van Rutte IV is rond. De partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan opnieuw samen het kabinet vormen. Momenteel worden de laatste details nog besproken en morgen wordt het akkoord voorgelegd aan de Kamerfracties. Aanstaande woensdag wordt het officieel gepresenteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plannen

De afgelopen dagen lekten er al wat plannen uit het nieuwe regeerakkoord uit. Zo werd onder andere al duidelijk dat er afspraken zijn gemaakt over het afschaffen van het leenstelsel, gratis kinderopvang en investeringen van miljarden in het klimaat, woningbouw en de stikstofcrisis. Ook zou het rekeningrijden worden ingevoerd op lange termijn.

Verder werd ook duidelijk dat 50 procent van de 30 bewindslieden (ministers en staatsecretarissen) vrouw gaat zijn.

Langste formatie ooit

Het is aanstaande woensdag precies negen maanden geleden dat de verkiezingen plaatsvonden en elf maanden geleden dat kabinet Rutte III viel en demissionair werd vanwege het toeslagenschandaal.

De kabinetsformatie is de langste in de geschiedenis. Het oude record is van vier jaar geleden, toen deden dezelfde 4 partijen er 225 dagen oven om tot een akkoord te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie