Up 2 Date

Coronatoegangsbewijs krijgt geldigheidsduur in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronatoegangsbewijs krijgt geldigheidsduur in Nederland

Het coronatoegangsbewijs is momenteel eindeloos geldig in Nederland als je gevaccineerd bent. Net als de Europese qr-code komt daar echter verandering in en krijgt de Nederlandse coronapas ook een geldigheidsduur. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid weten in een gesprek met NU.nl.

Geldigheidsduur nog onbekend

Hoelang een vaccinatie geldig blijft is nog niet duidelijk, maar demissionair minister van VWS Hugo de Jonge hoopt de geldigheidsduur gelijk te kunnen trekken met de Europese coronapas. Die heeft vanaf 1 februari namelijk een geldigheidsduur van negen maanden. Een woordvoerder van het ministerie meldt echter aan de nieuwssite dat de richtlijnen nog kunnen veranderen.

Kan niet zomaar geregeld worden

De geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, omdat de effectiviteit van vaccins langzaam afneemt. Het is vooralsnog niet bekend wanneer de geldigheidsduur ingaat, omdat het niet zomaar geregeld kan worden. In tegenstelling tot de internationale qr-code is in het Nederlandse coronatoegangsbewijs voorzien van minimale gegevens over een persoon. "Bij de Nederlandse QR-codes kan je alleen initialen en geboortedag zien. We moeten goed nadenken hoe we dat uitvoeringstechnisch en wat privacy betreft kunnen regelen. De invoering zal dus echt niet vandaag of morgen zijn."

Internationale coronapas

Vorige week werd bekend dat de internationale qr-code vanaf 1 februari alleen nog geldig is als iemand binnen negen maanden na zijn laatste coronaprik een boosterprik heeft gehad. De Europese Commissie wilde dat de geldigheidsduur op 10 januari inging, maar sommige landen, waaronder Nederland hadden meer tijd nodig om boosterprikken te laten zetten. De qr-code blijft ook nog geldig bij een negatieve test of een herstelbewijs.

Ster advertentie
Ster advertentie