Up 2 Date

Internationale corona-reispas vervalt per 1 februari zonder boosterprik

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Internationale corona-reispas vervalt per 1 februari zonder boosterprik

De internationale QR-code is vanaf 1 februari alleen nog geldig als iemand binnen negen maanden na zijn laatste coronaprik een boosterprik heeft gehad. Daarover zijn gisteren verschillende EU-lidstaten het over eens geworden in Brussel. Volgende week wordt er een definitieve beslissing genomen.

Boosterprik

Voor de mensen die het Janssenvaccin toegediend hebben gekregen of al corona hebben gehad, betekent dit dat ze een tweede prik moeten laten zetten. Daarnaast blijft het nog steeds mogelijk om een corona-reispas te krijgen op basis van een negatieve test of een herstelbewijs. Volgens De Jonge is de internationale QR-code een goede manier om de grenzen open te houden en daarom is het van belang dat de EU-lidstaten de geldigheid voor boosterprikken afstemmen.

Drie weken uitstel

De Europese Commissie wilde de nieuwe regels rondom de corona-reispas al per 10 januari in laten gaan. Door de invoering van de regels met drie weken uit te stellen, hebben de lidstaten wat langer de tijd om boosterprikken te laten zetten. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt aan de NOS dat Nederland zich er hard voor maakt dat mensen bijvoorbeeld na tien maanden een boosterprik hebben laten zetten, toch weer een QR-code kunnen krijgen.

Op één lijn

Verschillende EU-lidstaten willen de regels voor inreizigers aanscherpen, maar volgens De Jonge zou dat onverstandig zijn. Als lidstaten op één lijn zitten qua regels zou dat het gemakkelijker maken voor reizigers. Ook is De Jonge voorstander van een verplichte PCR-test voor iedereen buiten de EU die naar Europa reist. Dat stelde hij voor aan zijn Europese collega's, maar mogelijk wordt volgende week duidelijk of daar overeenstemming over is.

Ster advertentie
Ster advertentie