Up 2 Date

Werkloosheid daalt alsmaar verder ondanks coronacrisis

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Werkloosheid daalt alsmaar verder ondanks coronacrisis

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden van dit jaar met 2,7 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de coronacrisis is dat het laagste maandcijfer sinds de start van de huidige meetmethode in 2003.

Minder werklozen in november

In november waren er 26.000 minder werklozen dan een maand ervoor. In totaal waren 251.000 mensen vorige maand werkloos. Dat is opvallend aangezien de coronamaatregelen sinds september alleen maar strenger zijn geworden. In november ging de avondlockdown in, waardoor onder andere winkels, horecagelegenheden en bioscopen om 17:00 uur moesten sluiten.

Daalt sinds augustus 2020

Toen de coronacrisis in maart 2020 in Nederland uitbrak liep de werkloosheid snel op. Toen waren er zo'n 426.000 mensen werkloos. Sinds augustus 2020 daalde het aantal werklozen weer, voornamelijk omdat veel mensen werk vonden. Daarnaast is er ook een groep die gestopt is met zoeken naar werk. Deze groep wordt daarom niet meegenomen in de cijfers van het CBS.

Loon blijft stijgen

Goed nieuws voor veel werkenden is ook dat de lonen in nieuwe cao's gaan stijgen. Werkgeversvereniging AWVN meldt dat werknemers, voor wie nieuwe cao-afspraken zijn gemaakt, er gemiddeld 2,4 procent op vooruitgaan. Daarnaast blijkt uit het coalitieakkoord dat het minimumloon komende regeerperiode met 7,5 stijgt. Iemand van 21 jaar of ouder moet in 2025 minimaal 11,70 per uur verdienen.

Ster advertentie
Ster advertentie