Up 2 Date

Bizar experiment: geen vreetbuien meer door elektrische schokjes in hersenen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Bizar experiment: geen vreetbuien meer door elektrische schokjes in hersenen

Twee Amerikaanse vrouwen met overgewicht hebben minder last van vreetbuien sinds er elektroden in hun hersenen zijn geplaatst. De elektroden geven elektrische schokjes af die het binge-eten moeten onderdrukken. "Al snel merkte ik dat ik mijn stoornis onder controle kreeg", vertelt een van hen aan NBC News.

Binge eating disorder

Het plaatsen van de elektroden is een experimentele behandeling waar een handjevol Amerikanen aan mee doen, die allemaal last hebben van een binge eating disorder. Mensen die aan deze stoornis lijden, kunnen vaak niet meer stoppen met eten. Ongeacht of zij trek hebben of niet, het dwangmatige gevoel om te eten blijft. Dit zorgt voor vreetbuiten en overgewicht bij de patiënten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elektrodes

De proefpersonen ondergingen een operatie waarbij elektrodes in de hersenen werden geplaatst die verbonden zitten aan een batterij onder de huid. De elektrodes kunnen elektrische schokjes geven, wat invloed heeft op een bepaald deel van de hersenen. Hiermee wordt een onterecht hongergevoel onderdrukt. Deze techniek wordt deep brain stimulation genoemd en wordt al langer ingezet voor bijvoorbeeld epilepsie of de ziekte van Parkinson.

Succes

Bij de eerste twee proefpersonen, twee Amerikaanse vrouwen met overgewicht, is er al een duidelijk effect zichtbaar. Ze hebben meer controle over wat ze eten en hebben over het algemeen al veel minder trek. De twee vrouwen hebben niet meer dan normaal gesport en zijn ook niet op dieet gezet, maar zijn toch al kilo's kwijt. Een van de twee vrouwen die al jaren met de eetstoornis kampt, is de 58-jarige Roby Baldwin. Baldwin was al jaren bezig met verschillende behandelingen tegen de stoornis; zelfs een maagverkleining was geen succes, omdat de drang om te blijven eten te groot bleef. "Nu kan ik soms gewoon stoppen, een keer diep ademhalen en zeggen: 'nee'," vertelt de vrouw aan NBC News. Onderzoeksleider Casey Halpern benadrukt hierbij dat het bij deze patiënten nooit het geval was dat ze zichzelf niet kunnen beheersen. "Omdat in de hersenen verkeerde signalen worden afgegeven, verliezen ze echt de controle."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer onderzoek

Ondanks dat de experimentele behandeling het goed lijkt te doen, is er nog meer onderzoek vereist voor deze op grote schaal kan worden ingezet. De komende tijd zullen de twee vrouwen worden gemonitord en zullen er nieuwe patiënten de operatie ondergaan.

Ster advertentie
Ster advertentie