Up 2 Date

Amerikaans Congres verplicht autotechnologie om rijden onder invloed te stoppen

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans Congres verplicht autotechnologie om rijden onder invloed te stoppen

Het Amerikaans Congres heeft een groot wetsvoorstel, dat ervoor moet zorgen dat rijden onder invloed onmogelijk wordt gemaakt, goedgekeurd. Het Congres verplicht autofabrikanten op zoek te gaan naar hoogwaardige technologie om rijden onder invloed uit te bannen.

2026

De nieuwe wetgeving is onderdeel van een infrastructuurplan van 1 triljoen dollar die de wegen en autoveiligheid in Amerika moet gaan verbeteren. Het is de verwachting dat president Biden de nieuwe plannen binnenkort zal ondertekenen. De afdeling transport moet uiteindelijk gaan bepalen welke technologie het beste werkt en dan krijgen autofabrikanten de tijd om de technologie te installeren. Volgens The Los Angeles Times moeten nieuwe auto's in 2026 al aan de nieuwe wetgeving voldoen.

Baanbrekend

Alex Otte, voorzitter van Mothers Against Drunk Driving, noemt het nieuwe pakket baanbrekend. "De belangrijkste wetgeving die het begin van het einde van rijden onder invloed markeert", stelt Otte. In totaal wordt ongeveer 17 miljard dollar toegewezen voor verkeersveiligheidsprogramma's, de grootste toename in meer dan honderd jaar.

Geen blaastest

De huidige manier van testen om te zien of een bestuurder beschonken is in zowel Amerika als andere landen, is de blaastest. De nieuwe wet zegt nog niet aan welke specifieke technologie de nieuwe auto's moeten voldoen, maar stelt wel dat een blaastest vooraf om de auto te starten niet voldoende is. De technologie moet namelijk ook tijdens het rijden kunnen monitoren of de bestuurder beschonken is.

Moordenaar op de weg

Rijden onder invloed is wereldwijd een groot probleem en dus ook in Amerika. Elk jaar komen in de VS, volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), ongeveer 10.000 mensen om bij een aan alcohol gerelateerd ongeval, wat neerkomt op bijna 30% van alle verkeersdoden.

Ster advertentie
Ster advertentie