Up 2 Date

Oeigoeren mogen al wekenlang huis niet uit en krijgen nauwelijks te eten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oeigoeren mogen al wekenlang huis niet uit en krijgen nauwelijks te eten

Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjian mogen vanwege een lockdown al wekenlang hun huis niet uit en krijgen nauwelijks te eten. Dat meldt NU.nl. De site werd benaderd door een Oeigoerse vrouw, die uit angst om gearresteerd te worden door de Chinese overheid graag anoniem wil blijven.

'Ik zit hier te verhongeren'

De vrouw woont in Ürümqi, de hoofdstad van de provincie Xianjian. Uit wanhoop legt ze haar verhaal voor aan NU.nl. "Ik zit hier in mijn huis te verhongeren." In haar bericht legt ze uit dat het voor de Oeigoeren de derde lockdown van het jaar is. De bevolking loopt het risico om in concentratiekampen te verdwijnen wanneer ze de deur uitgaan.

"We moeten gedwongen voedselpakketten afnemen, die vaak te laat of niet arriveren", vertelt ze over de situatie waarin de Oeigoeren verkeren. Volgens haar bevatten de pakketten regelmatig voedsel dat over datum is, terwijl ze er veel geld voor moeten betalen. Ook zijn er weken waarin er geen voedsel wordt geleverd en krijgen mensen geen medische hulp. "We krijgen geen enkele uitleg. De regering doet wat ze wil. We zijn aan hun genade overgeleverd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderdrukking Oeigoeren

Oeigoeren kampen al langere tijd met stelselmatige onderdrukking vanuit de Chinese autoriteiten. Miljoenen van hen brachten de afgelopen jaren door in concentratiekampen. Volgens de vrouw mogen de Oeigoeren die niet in de detentiekampen zitten sinds augustus hun huizen niet uit. De autoriteiten zeggen dat dit is om het coronavirus in bedwang te houden, maar de rest van de bevolking hoeft zich niet aan dezelfde lockdown-regels te houden als de Oeigoeren.

Positieve berichten schrijven

Uit interne stukken die onlangs via The China Digital Times zijn uitgelekt, blijkt dat beleidsbepalers opdrachten hebben gegeven aan medewerkers om zoveel mogelijk positieve berichten te schrijven op social media. Door berichten te schrijven over 'veilige' onderwerpen als eten, familie en vakanties verdwijnen de posts van verhongerende en onderdrukte burgers in Xinjiang naar de achtergrond.

Demonstratie

In Nederland wordt komende woensdag gedemonstreerd bij de Chinese ambassade. Daarmee komen Nederlandse Oeigoeren in actie tegen de opsluiting en verhongering van de mensen in Xianjiang. "Mensen uithongeren is een vorm van genocide", zegt Enwer Erdem van de Dutch Uyghur Human Rights Foundation. "Toen de coronapandemie begon, zijn veel Oeigoeren in kampen gezet onder het mom van preventie. Nu worden mensen thuis opgesloten zonder voedsel en medicijnen. Wij vragen om een onmiddellijke stopzetting van de vervolgingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie