Up 2 Date

VN-rapport: China schuldig aan ernstige mensenrechtenschending tegen Oeigoeren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VN-rapport: China schuldig aan ernstige mensenrechtenschending tegen Oeigoeren

China heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren. Dat staat in een langverwacht rapport van de Verenigde Naties over de 'heropvoedingskampen' in de provincie Xinjiang. De onderzoekers zeggen dat de beschuldigingen van martelingen geloofwaardig zijn. China zelf is het niet eens met de inhoud.

Systematische marteling en mishandeling

Volgens het rapport sluit de Chinese overheid islamitische Oeigoeren en andere islamitische gemeenschappen willekeurig op in kampen in de westelijke regio Xinjiang, die vaak bestempeld worden als 'heropvoedingskampen'. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben ze echter meer weg van concentratiekampen. In deze kampen is sprake van systematische marteling en mishandeling, waaronder seksueel geweld. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Oeigoeren worden onderworpen aan discriminatie op medisch gebied. Zo zijn en berichten te vinden van gedwongen medische handelingen zoals sterilisatie en abortussen.

Oeigoeren

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en opgesloten in kampen, die volgens mensenrechtenorganisaties veel weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze volgens Amnesty International gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.

Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is..

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Met spoed aandacht"

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet bezocht China afgelopen mei om de beschuldigingen tegen de Chinese staat te onderzoeken. Haar conclusies zijn te vinden in het 48 pagina's tellende VN-rapport, waar zo'n drie jaar aan werd gewerkt. Hierin concludeert ze dat er "met spoed aandacht aan de kwestie moet worden besteed door de VN". Bachelet spreekt van een "ernstige schending van mensenrechten" en "mogelijke misdaden tegen de menselijkheid". Ze roept China op om de Oeigoeren direct vrij te laten.

Rapport uitgesteld

De publicatie van het rapport werd meerdere malen uitgesteld, omdat Bachelet al haar laatste bevindingen nog in het rapport wilde verwerken. Zo heeft zij nog een zesdaagse reis door Xinjiang gemaakt en meerdere Oeigoeren gesproken die eerder opgesloten hebben gezeten. China probeerde het rapport zelf op alle mogelijke manieren tegen te houden, maar tientallen andere VN-lidstaten, waaronder Nederland, gingen hier fel tegen in.

China ontkent

Ondanks het uitgebreide rapport die de beschuldigen tegen China ondersteunen, blijft het land zelf ontkennen. Het rapport wordt door Peking bestempeld als een schijnvertoning. "Het zogenaamde 'onderzoek' gaat in tegen het mandaat van de Mensenrechtencommissaris en is gebaseerd op desinformatie en leugens van anti-Chinakrachten, bedoeld om het imago van China moedwillig te besmeuren."

De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jin noemde de beschuldigingen een volledig verzonnen leugen. "Dit is een politiek gemotiveerde kwestie," aldus Jun. Het bestaan van de kampen wordt niet ontkent, maar China blijft erbij dat het slechts scholen zijn waar mensen de Chinese cultuur leren kennen en dat het een wapen is in de strijd tegen terrorisme.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie