Up 2 Date

Politie gebruikte in 2021 meer geweld wegens demonstraties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie gebruikte in 2021 meer geweld wegens demonstraties

Uit cijfers die de politie donderdag publiceerde, blijkt dat het aantal incidenten waarbij geweld werd gebruikt door de politie is toegenomen. In 2021 is er bij 18.477 incidenten geweld gebruikt, dat zijn ongeveer 2000 geweldsincidenten meer dan in het jaar ervoor.

Geweldsmiddelen

Vorig jaar zijn er 35.882 geweldsmiddelen gebruikt. In de meeste gevallen (55 procent) gebruikte de politie fysiek geweld zonder wapens. In 8 procent van de gevallen, in totaal 2.861 keer, werd er een vuurwapen op iemand gericht. Er is 78 keer gericht geschoten en 165 keer een waarschuwingsschot gelost.

Coronatijd en demonstraties

Veelgebruikte middelen zijn lange wapenstok, traangas en het waterkanon. De politie wijt het aantal toegenomen geweldsincidenten aan de coronatijd en demonstraties. "We doen ons werk in een samenleving waarin ongenoegen is en gezag ook steeds vaker ter discussie staat. Dat zie je terug in de aard van de incidenten", zegt hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw.

Buitensporig geweld

Verder onderzocht de politie of agenten goed hebben gehandeld als er geweld werd ingezet. In 90% van de beoordelingen bleek dat het geweldgebruik professioneel was. Bij 231 agenten was er sprake van buitensporig veel geweld. Volgens de politie zijn er tegen deze collega's maatregelen genomen.

Ster advertentie
Ster advertentie