Up 2 Date

Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds te vaak voor bij de politie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds te vaak voor bij de politie

Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds te vaak voor bij de politie. Ondanks dat het aantal gevallen sinds de laatste meting in 2018 is gedaald, worden politieagenten bovengemiddeld vaak geconfronteerd met pestgedrag, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer, zo blijkt uit het onderzoek Politie medewerkersmonitor 2020/2021.

Hoger dan het landelijke gemiddelde

Aan het onderzoek, dat tussen september 2020 en februari 2021 werd uitgevoerd, deden ruim 32.000 politiemedewerkers mee. Ruim 6700 medewerkers lieten weten dat ze weleens te maken hebben gehad met verschillende vormen grensoverschrijdend gedrag. Van hen kreeg bijvoorbeeld 12 procent te maken met pestgedrag. Ook intimidatie kwam in 12 procent van alle gevallen voor, 6 procent werd geconfronteerd met discriminatie en 4 procent kreeg ongewenste seksuele aandacht. Hoewel deze percentages 6 tot 2 procentpunten lager zijn dan in 2018, liggen ze nog steeds hoger dan het landelijke gemiddelde onder werknemers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontevreden

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer liet weten dat de politie ondanks de dalende cijfers niet tevreden kan zijn en dat ze grensoverschrijdend gedrag 'onvermoeibaar blijven aanpakken'. "Op zich goed dat collega’s minder grensoverschrijdend gedrag ervaren, maar het gaat in absolute getallen om veel collega’s die dit raakt. Elke zaak is er één te veel. Bovendien moeten we nog zien of deze daling doorzet." Uit het onderzoek blijkt dat grensoverschrijdend gedrag in vrijwel elk politieteam voorkomt. Wel zou dergelijk gedrag nooit voortdurend of vaak plaatsvinden.

"Eindeloos je best doen"

Volgens Huyzer is het ook belangrijk om grensoverschrijdend gedrag blijvend aan te pakken, omdat het een nadelig effect heeft op de legitimiteit van de politie. "Het is ons werk om op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag. En tegelijkertijd zijn wij ook gewoon mensen. Waar mensen samenkomen, zie je helaas ook ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie en intimidatie, al dan niet seksueel. Dit wil je niet en daarom moet je er eindeloos je best voor doen dit tegen te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie