Up 2 Date

President Zelensky over toenemende dreiging: ''Ik blijf in Kiev''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. President Zelensky over toenemende dreiging: ''Ik blijf in Kiev''

President Volodymyr Zelensky heeft maandagavond in Kiev de bevolking van Oekraïne toegesproken. Hij benadrukte opnieuw dat hij de hoofdstad niet zal verlaten, ondanks de aankomende Russische bestorming. Ook zei hij dat hij de vredesonderhandelingen met Rusland wil voortzetten.

Zelensky blijft in Kiev

''We zullen aandringen op onderhandelingen tot we onze mensen kunnen vertellen dat we een weg naar vrede gevonden hebben'', zei Zelensky tijdens de toespraak. Hij kreeg zelf in de eerste dagen na de invasie al de mogelijkheid vanuit de Verenigde Staten om geëvacueerd te worden. ''Maar we blijven allemaal op onze plek.''

''Iedereen is aan het werk en is waar hij of zij moet zijn. Ik ben in Kiev en mijn team is bij me'', zei de Oekraïense president. In de video is te zien dat Zelensky eerst via zijn selfie-camera toont dat hij nog in Kiev is, voordat hij naar zijn bureau loopt en plaats neemt voor de officiële toespraak. De president kan rekenen op veel positieve reacties voor zijn leiderschap tijdens de oorlog in zijn land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote druk

Zelensky ging ook in op recente acties van Russische troepen, waarbij men een broodfabriek ten westen van Kiev onder vuur zou hebben genomen. De president keurde de actie af en bekritiseerde de harteloze daad.

Oekraïne staat momenteel onder grote druk, omdat ze de controle over de steden Irpin en Bucha dreigen kwijt te raken. Russische soldaten kunnen vanuit daar binnen enkele kilometers de noordwestelijke stadsgrenzen van Kiev bereiken.

Ster advertentie
Ster advertentie