Up 2 Date

'Kabinet gaat meer militairen naar Oost-Europa sturen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Kabinet gaat meer militairen naar Oost-Europa sturen'

Het kabinet gaat de komende tijd hoogstwaarschijnlijk meer Nederlandse militairen naar NAVO-landen in Oost-Europa sturen, zo melden bronnen aan de NOS. Naar verluidt wil het kabinet dat doen op verzoek van de NAVO.

Nederlandse militairen in Oost-Europa

Verschillende landen aan de rand van het NAVO-gebied in Oost-Europa staan op scherp sinds de Russische invasie in Oekraïne. Zo gaan er vrijwel zeker 150 militairen naar Slowakije, dat ook luchtverdedigingsraketten krijgt. Daarnaast zou er gesproken zijn over een missie met Franse militairen in Roemenië, waar ongeveer 200 Nederlanders gestationeerd kunnen worden.

Momenteel zijn er al 150 Nederlandse militairen van de Luchtmobiele Brigade in Roemenië voor een oefening. Deze zou aanvankelijk plaatsvinden in Duitsland, maar werd naar Roemenië verplaatst na de Russische inval in Oekraïne. Ook zijn er Nederlandse militairen aanwezig in Litouwen en Polen en zullen Nederlandse straaljagers boven Bulgarije gaan vliegen.

Bedreiging voor ons

Minister van Defensie Kajsa Ollongren was vandaag in Roemenië voor bezoek aan de Nederlandse militairen. Ze noemt de Russische inval een bedreiging voor onze vrijheid, normen en waarden. "Roemenië grenst aan Oekraïne. De oorlog is voor de mensen hier nog veel dichterbij dan voor ons. Het is een aanval op Oekraïne, maar eigenlijk ook een bedreiging voor ons. Van onze normen en waarden, onze vrijheid. Dan moet je er juist zijn als NAVO en is het heel belangrijk dat wij als Nederland laten zien dat we ons steentje bijdragen." Volgens Ollongren moet de zichtbaarheid van de NAVO in Oost-Europa de Russen afschrikken.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie