Naar homepage
Up 2 Date

Geert Wilders betreurt definitieve veroordeling Hoge Raad in 'minder Marokkanen'-proces

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geert Wilders betreurt definitieve veroordeling Hoge Raad in 'minder Marokkanen'-proces

De Hoge Raad heeft de veroordeling van het gerechtshof van Geert Wilders voor groepsbelediging in de 'minder Marokkanen'-zaak gehandhaafd. Daarmee is de veroordeling nu definitief. Dat meldt de NOS. Wilders, die niet tevreden is met de uitspraak van de Hoge Raad, noemt het vonnis "een schandvlek voor de Nederlandse rechtsstaat".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen straf

Wilders werd in september vorig jaar door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld voor groepsbelediging vanwege de 'minder Marokkanen'-opmerking die hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen maakte in 2014. De PVV-politicus werd door het gerechtshof wel vrijgesproken voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Ook legde het hof hem - net als de rechtbank - geen straf op.

De PVV-leider ging tegen de uitspraak van het gerechtshof in cassatie, wat inhoudt dat je de Hoge Raad vraagt een eerdere uitspraak van een rechtbank of een gerechtshof te vernietigen.

Mond snoeren

De Hoge Raad handhaaft echter de veroordeling van het gerechtshof. Wilders heeft volgens de voorzitter van de Hoge Raad een groep mensen "met eenzelfde nationale afstamming" heeft beledigd, namelijk de Marokkanen die in Nederland wonen, en dat was "onnodig grievend".

Wilders liet na afloop weten zich niks aan te trekken van de uitspraak en zich in het vervolg te blijven uitspreken zoals hij dat altijd doet: "Ik laat mij niet de mond snoeren".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie