Up 2 Date

Belgisch tienerfestival stilgelegd na meldingen van 'needle spiking', 24 jongeren onwel

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Belgisch tienerfestival stilgelegd na meldingen van 'needle spiking', 24 jongeren onwel

In het Belgische Hasselt is woensdagavond het tienerfestival We R Young stilgelegd nadat 24 jongeren onwel werden. Volgens het Belgische nieuwsmedium VRT zou een deel van de jongeren een prik hebben gevoeld, waardoor politie nu onderzoekt of er sprake van 'needle spiking' is.

'Prikje gevoeld'

Het festival richt zich op jonge tieners tot 16 jaar. De bedoeling daarvan is dat jongeren zo hun eerste festivalervaring kunnen opdoen op een veilige manier. Hoewel het tot 20.00 uur zou duren, werd het festival al eerder stilgelegd. "Rond 17.00 uur voelde een eerste meisje zich onwel", vertelt de burgemeester van Hasselt Steven Vandeput. "Ze zei dat ze een prikje had gevoeld. Het uur daarna kwamen er nog verschillende jongens en meisjes aan op de hulppost, het werd een echte toeloop."

'Mensen vielen flauw'

Uiteindelijk meldden zich maar liefst 24 jongeren bij de hulppost. Zij hadden voornamelijk last van misselijkheid, hyperventilatie en hoofdpijn. Meerderen zouden een prik gevoeld hebben. Tien tieners werden preventief naar het ziekenhuis gebracht en mochten 's avonds het ziekenhuis weer verlaten.

VRT sprak met verschillende aanwezige jongeren. "We hadden gehoord dat er een meisje was neergevallen door een drugsspuit en daarna zagen we verschillende andere mensen neervallen", vertelt een jongere. Een andere jongere vertelt: "Tijdens het optreden van rapper Joost viel een meisje plots op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek. Daarna vielen er meer mensen flauw. Ook een van mijn beste vriendinnen. We waren aan het dansen op een liedje en plots zei ze dat ze zich misselijk voelde. Ze viel flauw en werd weggedragen. Net als vele anderen is zij naar het ziekenhuis gebracht."

Onderzoek

Bij vier meisjes wordt verder toxicologisch onderzoek uitgevoerd om te kijken of het gaat om needle spiking, een fenomeen waarbij iemand gedrogeerd wordt tijdens het uitgaan via een injectie in de been of arm. In het afgelopen jaar werden in landen als het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk, Belgiƫ en inmiddels ook Nederland meerdere meldingen hiervan gemaakt.

Aan het nieuwsmedium HBvL vertelt een politiewoordvoerster dat er bij een eerste urinetest van de vier meisjes 'niets verdachts' is gevonden. "Op last van het parket zijn vijf bloedstalen afgenomen met het oog op toxicologisch onderzoek door een laboratorium. Dat gaat wat dieper en zal dus langer duren." Een andere politiewoordvoerster laat weten: "We gaan donderdag de meisjes die onwel zijn geworden verhoren en wachten ook de uitslagen van de onderzoeken af. Mogelijks is er daarna meer info over eventuele verdachten."

Ster advertentie
Ster advertentie