Up 2 Date

Dip in woningmarkt verwacht in 2021 en 2022

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. Dip in woningmarkt verwacht in 2021 en 2022

Goed nieuws voor starters en huizenkopers! De Rabobank verwacht in de komende twee jaar een dip in de woningmarkt. Momenteel is daar nog geen sprake van, maar de bank laat in zijn Kwartaalbericht Woningmarkt weten dat de werkloosheid naar verwachting zal oplopen en ook de angst voor baanverlies de vraag naar een woning zal remmen.

Daling huizenprijzen

De bank denkt dat de huizenprijzen naar verwachting vanaf het eerste kwartaal in 2021 tijdelijk zullen dalen, en dat er minder huizen zullen worden verkocht. Volgens de berekeningen zullen in 2021 de huizenprijzen 0,8 procent lager liggen dan dit jaar en naar verwachting komt daar in 2022 nog een daling van 2,6 procent bovenop. In de loop van 2022 zullen de huizenprijzen weer gaan stijgen door de lage hypotheekrente en het woningtekort.

BELEGGERS

Voor beleggers die huizen willen kopen om mee te investeren, is dit nieuws ontzettend zuur. Beleggers worden naar verwachting terughoudender bij het kopen van een huis. De oorzaak hiervan is dat er minder vraag is naar woningen. Dit komt doordat er minder interesse is vanuit huurders, toeristen en studenten.

STARTERS VS DOORSTROMERS

Naast beleggers zijn er natuurlijk ook starters en doorstromers op de huizenmarkt. Wat betekent de toekomstige krimp voor hen? Naar verhouding zullen veel starters (tussen de 25 en 35 jaar) dit jaar een huis kopen. Daarnaast zullen er net als beleggers minder doorstromers op de woningmarkt zijn. Zij worden eerder terughoudend als het economisch minder gaat, omdat zij bang zijn om hun baan te verliezen of nog hun huis moeten verkopen.

Ster advertentie
Ster advertentie