Up 2 Date

'Werkgever moet thuiswerker financieel compenseren'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Werkgever moet thuiswerker financieel compenseren'

Een groot deel van Nederland werkt nog altijd thuis vanwege de coronasituatie, maar krijgt daar geen compensatie voor. Daar moet verandering in komen, vindt vakbond FNV.

Compensatie

De vakbond is van mening dat werkgevers hun werknemers moeten gaan compenseren voor de extra kosten die ze maken wanneer ze thuiswerken. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat meer dan 80 procent van werknemers het daarmee eens is.

werk en privé

FNV vindt dat werknemers financieel gecompenseerd moeten worden, maar daarnaast ook het recht hebben op facilitaire materialen die ervoor zorgen dat de werknemer zijn werk thuis goed kan uitvoeren. Dit is ook belangrijk om goed de scheiding te blijven behouden tussen werk en privé, iets waar vooral jongeren behoefte aan hebben. "Jongeren geven opvallend vaak aan geen goede werkplek te hebben en dat werk en privé teveel door elkaar heen lopen", stelt de vakbond.

Voordelen en nadelen

Toch zijn veel mensen ook blij met de voordelen van het thuiswerken. Daarbij wordt het ontbreken van reistijd door de meesten (70 procent) als grootste voordeel genoemd. Anderen geven aan zich thuis beter te kunnen concentreren en productiever te zijn. Het grootste nadeel vindt men het gebrek aan sociale contacten, iets waar maar liefst 64 procent behoefte aan heeft.

Afspraken maken

Vicevoorzitter van de vakbond, Kitty Jong, wil in gesprek met bedrijven over een eventuele regeling. "Het is hard nodig dat hier vaker afspraken over worden gemaakt, dat verwachten leden terecht van ons. We gaan per sector kijken wat een reëel bedrag is en wat onze leden willen", stelt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie