Up 2 Date

Taliban maken universiteiten verboden gebied voor alle Afghaanse vrouwen

foto: AFP | Afghaanse vrouwen doen toelatingsexamen bij de universiteit van Kabul afgelopen oktober
  1. Newschevron right
  2. Taliban maken universiteiten verboden gebied voor alle Afghaanse vrouwen

Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus 2021 is de situatie voor vrouwen in Afghanistan erg verslechterd. Hun rechten waren al enorm ingeperkt, maar nu zijn ook universiteiten verboden gebied gemaakt. Het ministerie van onderwijs heeft de toegang tot alle universiteiten voor vrouwelijke studenten per direct opgeschort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Schaamteloos besluit'

Hoelang vrouwen verbannen blijven van universiteiten, is nog niet bekend. Deze nieuwe beperking is de meest recente in een reeks van regels voor Afghaanse vrouwen. Zo zijn middelbare scholen ook al verboden gebied, net als publieke parken en sportscholen. Eigenlijk worden vrouwen simpelweg verplicht om zo veel mogelijk binnen te blijven en als ze al uit huis gaan, moet dit gesluierd en vaak onder begeleiding van een man.

"Dit is een schaamteloos besluit dat het recht op onderwijs voor vrouwen en meisjes schendt", laat Human Rights Watch weten als reactie op de nieuwe maatregel. "De Taliban maken elke dag duidelijk dat ze de fundamentele rechten van Afghanen, in het bijzonder dat van vrouwen, niet respecteren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Valse belofte

Toen de Taliban vorig jaar de macht grepen, beloofden ze niet zo streng te zijn voor meisjes en vrouwen zoals tijdens hun eerdere regeerperiode. Al snel bleek dat een valse belofte. Een rapport van Amnesty International maakte afgelopen juli duidelijk dat vrouwenrechten sinds augustus 2021 drastisch zijn ingeperkt.

Uithuwelijken

Meisjes en vrouwen mogen in Afghanistan niet meer naar school, niet alleen op reis en vaak ook niet werken. Daarnaast worden ze uitgehuwelijkt aan mannen die vaak veel ouder zijn en worden ze niet beschermd tegen huiselijk geweld. Vrouwen die hier tegen demonstreren worden bedreigd, gearresteerd en gemarteld.

"De economische situatie in Afghanistan is momenteel erg slecht en het uithuwelijken van jonge dochters aan veel oudere mannen is voor sommige gezinnen de enige mogelijkheid om geld binnen te krijgen", vertelde Elke Kuijper van Amnesty eerder dit jaar tegen FunX.

Lijfstraffen

Vorige maand droeg de leider van de Taliban rechters op om de sharia opnieuw na te leven. Sindsdien worden er weer publiekelijke lijfstraffen uitgedeeld, onder meer voor diefstal, overspel of weglopen van huis.

Ster advertentie
Ster advertentie