Up 2 Date

Emotionele beelden van uitvaart George Floyd gaan de wereld over

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Emotionele beelden van uitvaart George Floyd gaan de wereld over

De uitvaart van de 46-jarige George Floyd heeft dinsdag plaatsgevonden in Houston, de stad waar hij opgroeide. Er kwamen honderden mensen naar de uitvaart van George, die twee weken geleden overleed door politiegeweld.

'SLECHT POLITIEWERK WORDT GETOLEREERD'

Beelden van de begrafenis gaan heel de wereld over. Ze werden onder andere live uitgezonden door de NOS via een livestream op YouTube. Voordat George Floyd begraven werd, was er een uitgebreide afscheidsceremonie, waarbij duizenden mensen kwamen. Daar deed onder andere Art Acevedo, de politiechef van Houston, een oproep om nationale wetten in te stellen die voor alle politiemensen moeten gaan gelden. "Er zijn nog steeds veel incidenten waar slecht politiewerk wordt getolereerd. Daartegen moeten we gewoon "nee" zeggen", zei hij onder andere in zijn toespraak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'SUPERMAN'

Ook de broer van George gaf een toespraak, waarin hij George Floyd "mijn eigen superman" noemde en zeer emotioneel vertelde dat hij zijn broer enorm gaat missen. "Ik wil gerechtigheid voor mijn broer."

"Die agent toonde geen mededogen", sprak het nichtje van George Floyd. "Terwijl mijn ooms ziel zijn lichaam verliet."

"Hij heeft je meerdere keren gesmeekt, maar je duwde alleen maar harder. [...] Iemand zei: 'Maak Amerika weer groot.' Maar wanneer was Amerika dan groot?! Amerika, het is tijd voor verandering."

NAAST ZIJN MOEDER

Na de afscheidsceremonie werd het lichaam van George onder begeleiding van het politiekorps van Houston naar zijn begraafplaats gebracht in een auto. Het laatste stukje werd de kist in een koets vervoerd, getrokken door paarden. George werd begraven naast zijn moeder. De volledige begrafenis van George werd betaald door Floyd Mayweather, de wereldberoemde bokser. Hij was ook aanwezig bij de begrafenis.

Genoeg is genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie