Up 2 Date

Hogescholen schrappen bindend studieadvies dit schooljaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hogescholen schrappen bindend studieadvies dit schooljaar

Hogescholen schrappen ook dit schooljaar het bindend studieadvies (bsa). De scholen doen dit, omdat ze willen voorkomen dat veel hbo-studenten uitvallen doordat ze studievertraging oplopen. Vorig jaar viel het bsa ook weg op universiteiten, maar nu blijft het wel gelden voor universitaire opleidingen.

Studievertraging

Tienduizenden hbo-studenten lopen studievertraging op doordat ze bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis geen stageplek kunnen vinden. Door het bsa te schrappen willen hogescholen voorkomen dat studenten uitvallen in hun eerste jaar. De studenten die door de coronacrisis dit jaar niet genoeg punten halen, krijgen de mogelijkheid om die punten volgend studiejaar te behalen.

Universiteiten

Op universiteiten blijft het bsa wel gelden, omdat eerstejaarsstudenten daar volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wel het volledige onderwijsaanbod krijgen. Dit komt mede doordat studenten op universitaire opleidingen vaak geen stage hoeven te lopen. Bij universitaire studies waarbij de praktijk een grote rol speelt, zoals geneeskunde of tandheelkunde, kan het bsa alsnog worden geschrapt.

MBO

Voor het mbo blijft het bsa ook gelden, maar daarbij moet volgens het ministerie rekening gehouden worden met de persoonlijke omstandigheden van de student "Het feit dat de student onvoldoende studievoortgang heeft geboekt vanwege de coronamaatregelen, en daardoor niet alle resultaten heeft kunnen behalen, is zo'n omstandigheid", schrijft het ministerie in dit document.

Landelijke Studenten Vakbond

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het niet goed dat het bsa alleen op de hogescholen wordt geschrapt. "Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop. Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten", vertelt LSVb-voorzitter Lyle Muns aan Nu.nl. "Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaarsstudenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie