Up 2 Date

Kabinet onderzoekt mogelijkheid om belasting in te voeren op vlees

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet onderzoekt mogelijkheid om belasting in te voeren op vlees

Het kabinet gaat de mogelijkheid om belasting in te voeren op vlees onderzoeken om te kijken of mensen daardoor minder vlees gaan eten. Volgens landbouwminister Henk Staghouwer wordt er rekening gehouden met de uitvoerbaarheid van de maatregel.

Voedselbeleid

Het idee voor belasting op vlees komt voort uit de evaluatie van het voedselbeleid van 2016 tot 2020. Uit die evaluatie blijkt dat er veel verschillende projecten zijn die redelijk goed werken, zoals Jong Leren Eten en Duurzaam Door van het Voedingscentrum, maar beter samengebracht kunnen worden tot een totale visie op het voedselbeleid.

Onder andere de Schijf van Vijf blijft belangrijk voor het kabinet. "Als meer mensen eten volgens de Schijf van Vijf, met daarin een goede balans tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten, draagt dat zowel bij aan duurzaamheid als aan gezondheid", liet minister Staghouwer weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Eetpatroon veranderen

Het kabinet hoopt dat in 2030 de helft van wat mensen eten, bestaat uit dierlijke en voor de helft uit plantaardige voeding. Het is nog altijd zo dat 60 procent van wat de meeste mensen consumeren dierlijk is. Volgens Staghouwer is het een ambitieus doel om het eetpatroon van de gehele samenleving te veranderen. Horecagelegenheden, supermarkten en de voedselindustrie moeten het volgens de landbouwminister makkelijker maken voor mensen om duurzame en gezonde voeding te kopen.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord werd eerder al een belastingverhoging op niet-alcoholische (fris)dranken opgenomen. Een suikerbelasting en het verlagen van de btw op groente en fruit van 9 naar 0 procent staan ook in het akkoord, maar over een belasting op vlees hadden de regeringspartijen nog niet gesproken.

Ster advertentie
Ster advertentie