Naar homepage
Up 2 Date

Heftige rellen in Chili, twee kerken in brand gestoken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Heftige rellen in Chili, twee kerken in brand gestoken

In Chili gingen zondag tienduizenden mensen de straat op om stil te staan bij de massademonstraties van vorig jaar. Daarbij raakten duizenden mensen gewond en kwamen uiteindelijk dertig mensen om het leven. Wat zondag begon als een vreedzaam protest in de Chileense hoofdstad Santiago, ontaardde later die dag nog in heftige rellen, plunderingen en brandstichtingen.

Referendum voor nieuwe grondwet

Afgelopen zondag riepen de demonstranten op tot een ja-stem voor het referendum van aankomende 25 oktober. Dat referendum is bedoeld voor het schrappen van de grondwet uit de tijd van militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Die regeerde het land met ijzeren hand van 1973 tot 1990. Ook tijdens de demonstraties van vorig jaar werd onder andere een nieuwe grondwet geëist. Behalve dat, eisten de demonstranten hervormingen van het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Uiteindelijk mondden de demonstraties van afgelopen jaar uit in plunderingen en rellen die tot december zouden voortduren. Voor het eerst sinds de militaire dictatuur ging het leger de straat op om met veel geweld de orde te bewaren. De schade liep op tot miljarden dollars.

Kerken in brand gestoken

Alhoewel de protesten van zondag volgens de politie kleiner waren, is er weer enorm veel schade aangericht. Zo werden supermarkten geplunderd en ontstonden er hevige confrontaties tussen demonstranten en de politie. Gemaskerde mannen gooiden brandbommen naar een politiebureau en twee kerken werden in brand gestoken.

De eerste kerk werd in brand gestoken, omdat hij volgens Chileense media bij de politie hoort. Waarom de tweede kerk in brand werd gestoken is niet bekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mogelijke wraakactie

Mogelijk is het in brand steken van de kerken een wraakactie op de daden van de dictatuur van Pinochet. Mensen met een andere ideologie dan die van de dictator werden na de militaire coup opgepakt, gevangen genomen en gemarteld. In totaal werden bijna 32.000 mensen vermoord tijdens de dictatuur. Dit alles terwijl de katholieke kerk de dictatuur steunde. Het leger verbrandde daarnaast alle boeken die als 'rebels' werden gezien. Het ging voornamelijk om socialistische literatuur en literatuur die tegen de ideologie van Pinochet inging.

Ster advertentie
Ster advertentie