Up 2 Date

Artsen Maradona riskeren celstraf van 25 jaar: "Hij werd aan zijn lot overgelaten"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Artsen Maradona riskeren celstraf van 25 jaar: "Hij werd aan zijn lot overgelaten"

Maar liefst zeven personen uit het medisch team van voetballegende Diego Armando Maradona riskeren een celstraf tot 25 jaar. Het Openbaar Ministerie in Argentinië gaat hen vervolgen voor opzettelijke doodslag.

Hersenoperatie

Maradona overleed op 25 november 2020. Dit nadat hij eerder een zware hersenoperatie onderging. Na de operatie mocht de Argentijnse legende thuis revalideren, waar hij uiteindelijk overleed aan een hartstilstand. Sindsdien is er veel discussie over de behandeling die Maradona kreeg.

Onderzoek

Een panel van medisch experts onderzocht of Maradona voor zijn dood op de juiste manier is behandeld. Het panel concludeerde onder andere dat de Argentijn betere overlevingskansen had gehad als hij na zijn operatie goed was behandeld in een medische kliniek. Ook was er volgens het panel sprake van 'onregelmatigheden en tekortkomingen' en zou de voetballegende 'ontzettend veel geleden hebben'. "Het optreden van het team dat verantwoordelijk was voor de behandeling van Diego Armando Maradona was ontoereikend, gebrekkig en roekeloos", aldus het medisch panel.

Maximaal 25 jaar cel

De zeven medici werden in eerste instantie verdacht van onopzettelijke doodslag. Daar staat in Argentinië een celstraf van maximaal vijftien jaar op. Die aanklacht werd verzwaard door justitie, omdat de medici bewust niet zouden hebben gedaan toen Maradona stervende was en hem 'aan zijn lot overlieten'. Door de nieuwe aanklacht riskeren zij een gevangenisstraf van 8 tot 25 jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie