Up 2 Date

Curaçao boos op Nederland vanwege strenge regels 'coronaleningen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Curaçao boos op Nederland vanwege strenge regels 'coronaleningen'

De Curaçaose regering is boos over de voorwaarden die Nederland hen geeft om gebruik te kunnen maken van 'coronaleningen'.

In tegen de rechten

Volgens het kabinet van de minister president van Curaçao, Eugène Rhuggenaath, gaan een deel van de voorwaarden compleet in tegen de rechten die volgens het Statuut binnen het Koninkrijk gelden voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Daarmee wordt de democratie aangetast, zegt de regering.

instituut

Curaçao is bijvoorbeeld boos over de voorwaarde om akkoord te gaan met de oprichting van een instituut in Nederland met Nederlandse experts. Zo'n instituut zou de komende zeven jaar besluiten mogen nemen die direct ingrijpen in de samenlevingen van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Dat vindt Curaçao volkomen onredelijk en totaal niet passen bij de manier waarop de landen in het Koninkrijk met elkaar omgaan.

jawoord

Nederland wil binnen een paar dagen het jawoord van Curaçao, anders krijgt het eiland geen nieuwe coronalening. De voorwaarden zijn maandag naar Willemstad gestuurd. Vrijdag overlegt de Rijksministerraad over een nieuwe miljoenenlening voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Curaçao vindt dat veel te krap.

financiële problemen

De coronaleningen zijn bedoeld om de financiële problemen op te vangen die worden veroorzaakt door de coronacrisis op de eilanden. Nederland heeft bepaalde voorwaarden voor de leningen. Die hebben ze om daarmee hervormingen door te voeren. Die zijn volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) 'broodnodig'. Met de hervormingen heeft Nederland als doel het economische en financiële beleid van de eilanden te hervormen, om ze sterker te maken voor eventuele nieuwe crises.

Ster advertentie
Ster advertentie