Up 2 Date

Verdachte moord oud-premier Japan plande eerst bomaanslag

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Verdachte moord oud-premier Japan plande eerst bomaanslag

Tetsuya Yamagami, de man die wordt verdacht van de moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe, zou aanvankelijk een bomaanslag hebben voorbereid. Dat schrijft het Japanse persbureau Kyodo op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de moordaanslag.

Handgemaakt vuurwapen

Yamagami schoot Abe vrijdag dood in de Japanse stad Nara. Op het moment van de de aanslag sprak Abe namens de Liberaal-Democratische Partij kiezers toe over de Senaatsverkiezingen van zondag. Met een handgemaakt vuurwapen raakte de 41-jarige verdachte Abe in zijn nek en borst. Het wapen bestond uit een aantal stalen pijpen die met tape aan elkaar vastzaten en vol zaten met explosieven.

Maandenlang voorbereid

De verdachte had de aanslag maandenlang voorbereid en was daarvoor ook op andere bijeenkomsten van Abe aanwezig. Zo zou hij volgens lokale media een dag eerder aanwezig zijn geweest op een campagne-evenement van Abe, zo'n 200 kilometer verder dan waar hij woonde. Verder heerst er nog veel onduidelijk over de moordaanslag. Het is ook niet bekend waarom Yamagami afzag van de vermeende bomaanslag die hij zou hebben voorbereid.

Let op: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Religieuze organisatie

Volgens de politie koesterde de verdachte wrok jegens een religieuze organisatie. De schutter dacht dat Abe gelinkt was aan die groepering. Verschillende media schrijven dat de familie van Yamagami bankroet raakte door de donaties die zijn moeder deed aan die groep. "Mijn moeder raakte verwikkeld in een religieuze groep en daar had ik een hekel aan", zei hij volgens media tegen de politie. De politie kan nog niet zeggen om welke organisatie het gaat. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Verder onderzoekt de politie waarom Abe het doelwit was en of Yamagami alleen handelde.

Wake en begrafenis

Het lichaam van Abe is zaterdag overgebracht naar zijn woning. Maandagavond wordt volgens Japanse media een wake gehouden. Een dag later wordt hij begraven in het bijzijn van naaste familie en medewerkers. Abe was tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 premier van Japan. Eind augustus 2020 kondigde hij aan vanwege gezondheidsproblemen af te treden. Wel bleef hij actief binnen zijn partij.

Ster advertentie
Ster advertentie