Up 2 Date

Japanse oud-premier Abe (67) omgekomen na aanslag tijdens toespraak

foto: De Japanse politie onderzoekt de plaats delict | EPA
  1. Newschevron right
  2. Japanse oud-premier Abe (67) omgekomen na aanslag tijdens toespraak

De voormalige Japanse premier Shinzo Abe is vrijdag op 67-jarige leeftijd overleden nadat er een aanslag op hem werd gepleegd. Dat gebeurde tijdens een toespraak van Abe in de Japanse stad Nara.

Oud-militair aangehouden

De Japanse nieuwszender NHK meldt dat Abe rond 11.30 uur plaatselijke tijd werd neergeschoten. Hij werd daarbij geraakt in zijn borst en nek. Op het moment van de aanslag sprak Abe namens de Liberaal-Democratische Partij kiezers toe over de Senaatsverkiezingen van aanstaande zondag. Er is een 41-jarige man aangehouden als vermoedelijke schutter. Het zou gaan om een oud-militair, genaamd Yamagami Tetsuya.

Het is niet duidelijk wat het motief was voor de aanslag. Volgens nieuwszender NHK zou de verdachte tegen de politie gezegd hebben dat hij niet blij was met Abe en dat hij van plan was om hem te vermoorden. Persbureau Kyodo meldt daarentegen dat de verdachte "geen wrok koesterde tegen de politieke overtuigingen van Abe".

Let op: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Barbaarse daad'

Premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne inmiddels afgebroken en is op weg naar hoofdstad Tokio. Ook zijn politieke partijen gestopt met het voeren van campagne. Het is nog onduidelijk of de verkiezingen van aankomend weekend door zullen gaan. "Het is zo'n verachtelijke en barbaarse daad die plaatsvond tijdens een verkiezingsperiode, die de basis vormt van de democratie. Het is totaal onaanvaardbaar. Ik veroordeel de daad in de sterkst mogelijke bewoordingen", liet Kishida weten in een verklaring.

Abe

Shinzo Abe was tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 premier van Japan. Eind augustus 2020 kondigde hij aan vanwege gezondheidsproblemen af te treden. Wel bleef hij actief binnen zijn partij.

Ster advertentie
Ster advertentie