Up 2 Date

Levenslange celstraf voor Abdeslam, pleger aanslagen in Parijs

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Levenslange celstraf voor Abdeslam, pleger aanslagen in Parijs

Salah Abdeslam (32), de enige nog levende aanslagpleger van de terroristische aanslagen in Parijs van 2015, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft daarbij geen kans op vervroegde vrijlating. Dat is gisteren door vijf Franse rechters besloten in het enorme strafproces rondom de aanslagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moord en terrorisme

Abdeslam, een Belgische Fransman, is schuldig bevonden aan moord en terrorisme wegens zijn rol bij de aanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven, de meesten in concertzaal Bataclan. De straf die Abdeslam heeft gekregen, is de hoogst mogelijke in Frankrijk en werd pas vier keer eerder gegeven.

Er zijn nog negentien anderen veroordeeld voor hun verschillende mate van betrokkenheid bij de terroristische aanslagen. Zij hebben deze niet voorbereid, maar hielpen bijvoorbeeld door onderdak te bieden of wapens te leveren. Hun straffen variëren van twee jaar cel tot levenslang.

'Laatste moment bedacht'

Abdeslam is de enige van de tien daders die de aanslagen overleefde. Hij werd in 2016 opgepakt. De rest heeft zichzelf opgeblazen of is door de politie doodgeschoten. Abeslam verklaarde in april dat hij zich op het laatste moment bedacht zou hebben toen hij met een bomgordel in een café stond. Hij zou zichzelf uiteindelijk toch niet willen opblazen. Volgens het Openbaar Ministerie is dit niet waar en ging de bomgordel niet af omdat die kapot was.

Wat gebeurde er in parijs

Op 13 november 2015 blies een terrorist zichzelf op bij een voetbalstadion ten noorden van Parijs. Enkele minuten daarna begonnen drie terroristen te schieten op verschillende terrassen in de stad en stormde een andere groep het Bataclan binnen tijdens een concert van de Eagles of Death Metal, waar op de menigte werd geschoten. Op die avond kwamen in totaal 130 mensen om het leven, 493 raakten gewond. De aanslagen werden opgeëist door IS.

Megaproces

Voor het megaproces werd de rechtbank in Parijs voor acht miljoen euro verbouwd, zodat de zaak veilig kon verlopen. Er waren meer dan 300 advocaten bij betrokken en meer dan 100 getuigen werden gehoord. Ook kwamen er vele nabestaanden en slachtoffers aan het woord, wat een van de redenen was dat het proces zo lang duurde.

Ster advertentie
Ster advertentie