Up 2 Date

Verdachte aanslagen Parijs: "Ik bedacht me toen ik met bomgordel in café was"

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Verdachte aanslagen Parijs: "Ik bedacht me toen ik met bomgordel in café was"

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft in de rechtbank gezegd dat hij tijdens de aanslagen in Parijs in november 2015 op het laatste moment van gedachte veranderde. Hij zou zich hebben bedacht toen hij met een bomgordel om in een café stond.

Enige nog levende verdachte

Abdeslam is de enige nog levende verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015. Het is de eerste keer dat hij toegaf dat hij zichzelf wilde opblazen. Eerder maakte hij gebruik van zijn zwijgrecht.

Technisch defect

"Mijn opdracht was om naar een café in het achttiende arrondissement in Parijs te gaan", zegt de 32-jarige verdachte in de rechtbank. "Daar aangekomen bestelde ik een drankje, keek ik naar de mensen om mij heen en besloot ik: nee, ik doe het niet." Volgens het Openbaar Ministerie explodeerde de bomgordel niet vanwege een technisch defect.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschokt

Abdeslam zegt ook dat hij pas twee dagen voor de aanslagen op de hoogte was gebracht van de plannen. Hij werd ingelicht in het Belgische Charleroi door Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen. Abdeslam, die zelf dacht dat hij naar Syrië zou gaan, zegt dat hij "geschokt" was, maar werd overgehaald om mee te doen.

Aaslagen in Parijs

Bij de aanslagen in Parijs, die zijn opgeëist door terreurbeweging IS, kwamen 130 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in concertzaal Bataclan. Het megaproces met 20 verdachten, 100 getuigen en 300 advocaten ging in september van start. Abdeslam is de enige die direct betrokken was bij de aanslag. De andere verdachten hielpen hem of andere aanslagplegers met bijvoorbeeld onderdak of een autorit.

Ster advertentie
Ster advertentie