Up 2 Date

Vanaf 1 april verplichte cursus voor jongeren die te hard rijden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vanaf 1 april verplichte cursus voor jongeren die te hard rijden

Jongeren die na 1 april veel te hard rijden, moeten een verplichte cursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) volgen. Hetzelfde geldt voor mensen die aangehouden worden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol. De kosten van de cursussen lopen in de duizenden euro's en moeten door mensen zelf betaald worden.

Vijf soorten cursussen

Het CBR heeft vijf nieuwe educatieve maatregelen, die allemaal vanaf 1 april van start gaan, aangekondigd. Zo is de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) in het leven geroepen voor het rijden onder invloed van alcohol en de Educatieve Maatregel Drugs (EDA) voor het rijden onder invloed van drugs. Daarnaast is er ook nog een cursus voor lichtere eerste vergrijpen, genaamd Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA).

Verder is de Licht Educatieve Maatregel Gedrag (LEMG) bedoeld voor bestuurders die voor het eerst een snelheidsovertreding hebben begaan van 50 tot 60 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Ook jongeren met een scooter, die 30 kilometer per uur te hard hebben gereden, krijgen een LEMG. Bij grotere overtredingen volgt de Educatieve Maatregel Gedrag (EMG), die officieel in het leven is geroepen voor hufterig gedrag in het verkeer en te hard rijden.

Verkeersveiligheid

Volgens Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, zijn de educatieve maatregelen noodzakelijk, omdat het aantal overtredingen op het gebied van alcohol en drugs in het verkeer afgelopen jaar flink toegenomen is. Ook zijn snelheidsovertredingen een veelvoorkomende oorzaak van ernstige ongelukkigen. "Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij een derde van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid", liet Harbers onlangs weten aan de NOS. Hij hoopt dan ook vooral dat de cursussen effect hebben op de verkeersveiligheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rijbewijs ongeldig

Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold is het van belang dat mensen bewust worden van de gevaren die ze in het verkeer stichten. "Het gaat om bewustwording en gedragsverandering. Voor de eigen veiligheid en uiteraard ook voor de andere weggebruikers. Cursisten worden met de neus op de feiten gedrukt en het kost ze tijd en geld. Dat is natuurlijk niet leuk."

Weggebruikers die een cursus moeten volgen, worden middels een brief daarvan op de hoogte gebracht. De kosten van de educatieve maatregel moeten door de cursist zelf gedekt worden. Zo kost een EMD-cursus bijna 1100 euro en een LEMG-cursus bijna 850 euro. Mensen die opgeroepen worden voor een cursus, zijn verplicht om deze te volgen. Doen ze dat niet, dan wordt hun rijbewijs ongeldig verklaard.

Ster advertentie
Ster advertentie