Up 2 Date

Nieuw DNA-onderzoek onderscheidt verkrachter van tweelingbroer in Drentse zedenzaak

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nieuw DNA-onderzoek onderscheidt verkrachter van tweelingbroer in Drentse zedenzaak

Een nieuw soort DNA-onderzoek heeft de laatste twijfel weggenomen in een Drentse zedenzaak. In de zaak wees verdachte Rick K. zijn tweelingbroer aan als dader, maar vandaag is uit het DNA-materiaal gebleken dat het van hemzelf afkomstig is.

Nieuwe methode

De 28-jarige K. wordt verdacht van het verkrachten van een 76-jarige vrouw in juli 2019. K. wees zijn tweelingbroer aan als dader, maar dankzij het nieuwe DNA-onderzoek kan de politie de verschillen in vrijwel identiek erfelijk materiaal vinden.

Tot nu toe kwam het in rechtszaken met tweelingen, waarbij het enige bewijsmateriaal een DNA-spoor is, altijd tot vrijspraak. Dat kwam doordat er met de vorige methodes van DNA-onderzoek niet met zekerheid kon worden gezegd dat het DNA tot de ene of andere helft van de tweeling behoorde.

De verkrachting

Het slachtoffer werd in 2019 verkracht in een natuurgebied bij Schipborg. Ondanks de uitkomsten van het DNA-onderzoek, blijft K. ontkennen dat hij degene is die de oudere vrouw heeft verkracht. K. zegt die middag bij vrienden te zijn geweest om een auto op te knappen. Zijn vrienden bevestigen dit, maar zeggen ook dat K. een tijdlang weg is geweest. Ook werd hij opgepakt omdat de agenten hem herkenden van een opvallend loopje dat het slachtoffer beschreef.

Ster advertentie
Ster advertentie