Up 2 Date

Politieagente die Daunte Wright doodschoot vervolgd voor doodslag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politieagente die Daunte Wright doodschoot vervolgd voor doodslag

Kim Potter, de politieagente die zondag de 20-jarige Daunte Wright doodschoot in Minnesota, is aangeklaagd voor doodslag. De dag ervoor namen zij en de politiechef van de stad al ontslag.

Wat er is gebeurd

In de Amerikaanse plaats Brooklyn Center in Minneapolis is het al dagen onrustig nadat er opnieuw een zwarte man werd doodgeschoten door de politie. De 20-jarige Wright werd door de politieagente staande gehouden, vanwege een verkeersovertreding. Even later bleek hij te worden gezocht voor verboden wapenbezit. Toen Potter hem wilde arresteren, stapte hij weer in zijn auto en probeerde hij weg te rijden, waarna ze op hem schoot.

De 48-jarige Potter werd woensdag aangehouden, maar even later weer op borgtocht vrijgelaten. Ze noemde de dood van Wright een ongeluk. Potter zegt haar vuurwapen te hebben verward met haar taser. Ze werkte al 26 jaar bij het politiekorps.

Veroordeling

Voor een veroordeling tot doodslag moeten de aanklagers kunnen aantonen dat Potter "verwijtbaar nalatig" is geweest en dat ze een "onredelijk risico nam". In het geval dat ze veroordeeld wordt, hangt haar een celstraf van tien jaar boven het hoofd. Ook zou ze een boete van 20.000 dollar kunnen krijgen.

Het is in de VS de derde keer dat een verdachte is aangeklaagd voor het doden van een verdachte met een vuurwapen dat werd aangezien voor een stroomstootwapen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie