Up 2 Date

OM: JoeyAK en leden van Zone6 gijzelden en mishandelden rapper Kobus L.

foto: YouTube: MPG Music
  1. Newschevron right
  2. OM: JoeyAK en leden van Zone6 gijzelden en mishandelden rapper Kobus L.

Negen leden van de groep Zone6 zitten momenteel vast in de gevangenis en als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, komt daar voorlopig geen verandering in. De groep uit Amsterdam-Zuidoost zou volgens justitie de rapper Kobus L. ernstig bedreigd en mishandeld hebben, meldt Het Parool.

Mishandeld en beroofd

Joël H. (26), beter bekend als rapper JoeyAK, en Ernst A. (23) sloegen volgens het OM op 2019 al eens toe in Oostzaan. Daar werd Kobus L. mishandeld en van zijn iPhone, gouden armband en tas beroofd. Ook zou hij klappen hebben gekregen tegen zijn hoofd en getrapt zijn terwijl hij al op de grond lag.

Gedwongen in bus te stappen

Een aantal maanden geleden zou Kobus L. opnieuw slachtoffer zijn geworden van mishandeling door leden van de groep. Dit keer waren er volgens justitie maar liefst negen leden van Zone6 betrokken bij het incident. Kobus L. zou naar een autowasplein in Duivendrecht zijn gestuurd waar hij gedwongen werd om in een Mercedes Vito te stappen. Zone6 zou een nacht eerder nog met hetzelfde voertuig naar een show van JoeyAK in België zijn gereden.

Quote

Als je niet goed meewerkt, sla ik die fles Hennessy kapot op je hoofd.

'Prik hem'

Eenmaal in de bus moest Kobus L. volgens het OM zijn spullen afgeven en op de vloer van de bus plaatsnemen. Zijn telefoon, Rolex en tas van Louis Vuitton werden hem afgenomen. De rapper kreeg een trui over zijn hoofd en zou zwaar bedreigd zijn. "Als je niet meewerkt, schiet ik je neer", zou er geschreeuwd zijn. "Prik hem als hij niet luistert" en "Als je niet goed meewerkt, sla ik die fles Hennessy kapot op je hoofd", zou hij verder te horen gekregen hebben.

50.000 euro losgeld

Volgens Het Parool wilde de groep van JoeyAK 50.000 euro losgeld ontvangen, voordat ze Kobus L. vrij zouden laten. Ze contacteerden zijn vrienden om de deal in gang te zetten. "Ik ga je vingers eraf knippen en dan gaan mensen zien dat het serieus is (..) Ik ga je knieën knuppelen", werd er onder meer geroepen.

Daarnaast zou er telefonisch contact geweest zijn met een vriend van Kobus L. om hem op de hoogte te brengen van de situatie. "Ik ben met die jongen van jullie en hij moet betalen. Gaan jullie voor hem betalen?". Vervolgens zou Kobus L. hebben laten weten dat de mannen geen grappen maakten. "Als er niet betaald wordt, gaan ze me doodmaken!", zou hij wanhopig geschreeuwd hebben. Een lid van Zone6 zou toen hebben gezegd dat hij niks gaf om het geld. "Laten we hem gewoon doodmaken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gestraft voor vluchtpoging

De gijzeling duurde volgens Het Parool urenlang. De bus met Kobus L. zou onder begeleiding van twee auto's met Zone6-leden naar Den Haag zijn gereden en weer terug. In de buurt van de Amsterdamse wijk Holendrecht leek het erop dat Kobus L. naar een woning gebracht zou worden. De rapper probeerde toen in paniek te vluchten, maar werd daarvan weerhouden omdat hij met een stuk hout werd geslagen. De groepsleden zouden vervolgens op hem in hebben geslagen om hem te straffen voor zijn vluchtpoging. Na het uitdelen van harde klappen zou de groep zelf gevlucht zijn, omdat omwonenden de mishandeling zagen gebeuren. Kobus L. zou daar op de grond achtergebleven zijn.

Justitie laat verder weten dat er nog een mishandeling plaatsgevonden heeft. Volgens betrokkenen bij de zaak werd Kobus L. ook op 15 september 2022 in de Bijenkorf in Amsterdam op hardhandige wijze aangepakt door leden van Zone6.

Bewijsmateriaal

Justitie vindt dat er genoeg bewijsmateriaal is om de leden van de groep langer vast te houden. De officieren dragen de bewegingen van de auto's, telefoons van de verdachten, foto's, gesprekken en andere technische bewijzen aan om dat te ondersteunen. Volgens hen is het duidelijk dat alle negen verdachten een belangrijke rol speelden tijdens de genoemde incidenten.

De advocaten van de verdachten hebben echter een ander standpunt. Volgens Het Parool zouden zij "urenlang" hebben proberen duidelijk te maken dat het aan serieus bewijs ontbreekt en dat hun cliënten moeten worden vrijgelaten. Kobus L. zou volgens de advocaten van Zone6-leden hebben gelogen in zijn verklaringen. Daarnaast zou er geen verband zijn tussen het geleverde bewijs en het verhaal van het beweerde slachtoffer.

Quote

Hij wil met hem de muziek in, terwijl mijn cliënt dat niet wil.

Jan Heijn Kuijpers (advocaat van JoeyAK)

'Geen fluit mee te maken'

Zo zegt Jan Hein Kuijpers, advocaat van JoeyAK, dat er geen duidelijk bewijs is dat zijn cliënt wist van de mishandeling in de Mercedes Vito. "Die reisbewegingen zeggen niets. Uit niets blijkt dat mijn cliënt wist dat de aangever klappen kreeg in een bus, als dat al zo is geweest." Volgens zijn advocaat heeft JoeyAK "met het hele verhaal geen fluit te maken". Ook een geluidsopname, waarin de rapper te horen zou zijn, is volgens Kuijpers geen serieus bewijs. "Mijn cliënt is evident niet degene die is te horen, dat hoort een dove", beweerde hij gedecideerd.

Kuijpers haalt verder aan dat de politie het met hem eens is. "De bewegingen van de enkelband van mijn cliënt tonen ook volgens de politie aan dat hij juist niet met de bus meebewoog toen zijn stem gehoord zou zijn." Daarmee impliceert de advocaat dat er sowieso ergens in het verhaal iets niet klopt. Volgens JoeyAK zou Kobus L. jaloers zijn, legt zijn advocaat uit. "Hij wil met hem de muziek in, terwijl mijn cliënt dat niet wil."

Pieter Baan Centrum

JoeyAK zal binnenkort in het Pieter Baan Centrum onderzocht worden naar zijn psychische staat. De zaak zal in april vervolgd worden in de vorm van een inleidende zitting. De verwachting is dat de daadwerkelijke strafzaak pas na de zomer aan bod komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie