Up 2 Date

Joran van der Sloot krijgt nog eens 18 jaar voor drugssmokkel in cel

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Joran van der Sloot krijgt nog eens 18 jaar voor drugssmokkel in cel

Joran van der Sloot is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar vanwege drugssmokkel in zijn cel. De 35-jarige Nederlander, die op dit moment al een celstraf van 28 jaar uitzit in Peru vanwege de moord op Stephany Flores, kreeg zijn nieuwe veroordeling afgelopen maandag te horen. Dat heeft zijn advocaat vanmorgen bevestigd.

Cocaïne in suikerbieten

Van der Sloot zat lange tijd vast in de Peruaanse gevangenis Juliaca. Daar liet hij op grote schaal cocaïne binnensmokkelen. Ook andere gedetineerden waren betrokken bij de handel. Zo werden de drugs via een familielid van een medegevangene binnengesmokkeld. Volgens De Telegraaf werden de cocaïne onder meer in suikerbieten ingepakt.

Een cruciale rol in de verspreiding van de coke was weggelegd voor Van der Sloot. Hij zou de cocaïne verkocht hebben aan medegevangenen en was er ook verantwoordelijk voor om de drugs via postpakketten naar het buitenland te versturen. Van der Sloot verdiende vanuit zijn cel veel geld aan de handel, maar zal zich wellicht achter zijn oren gekrabd hebben toen bewakers de smokkelactiviteiten op het spoor kwamen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tot 2045

De Peruaanse rechtbank rekent het Van der Sloot namelijk zwaar aan dat hij, ondanks zijn lopende straf, door is gegaan met het uitvoeren van criminele activiteiten. Momenteel zit hij een straf van 28 jaar uit en daar komt 18 jaar en 4 maanden vanwege de drugssmokkel bovenop. In Peru geldt echter de regel dat een gevangenisstraf nooit meer dan 35 jaar mag duren. Dat betekent dat, hoe het er nu naar uitziet, Van der Sloot in 2045 vrij zal komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stephany Flores

Zijn lopende straf dateert uit 2010, toen hij werd gearresteerd in Chili. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij in Lima de Peruaanse Stephany Flores had vermoord. Hij was haar tegengekomen in een casino en nam haar mee naar zijn kamer. Van der Sloot vertrouwde Flores niet en dacht dat ze een FBI-agent was, waarop hij besloot haar te vermoorden.

Natalee Holloway

De moord op Flores vond vijf jaar na de verdwijning van Natalee Hollway in 2005 plaats. Van der Sloot ontmoette Holloway op Aruba en nam haar mee naar het strand, waar hij seks met haar had. Daarna is er nooit meer iets van Holloway vernomen. Van der Sloot deed vervolgens in gesprek met misdaadverslaggever Peter R. de Vries opvallende onthullingen over haar verdwijning, maar tot een arrestatie leidde het niet, tot veel onbegrip van de familie Holloway.

Geen verwarming of warm water

Van der Sloot zit in de beruchte Peruaanse Challapalca-gevangenis. Er zou in het complex geen verwarming of warm water zijn en gedetineerden moeten een groot gedeelte van de dag alleen in hun cel doorbrengen. De Nederlander probeerde via zijn advocaat nog overplaatsing te regelen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Ster advertentie
Ster advertentie