Naar homepage
Up 2 Date

Nederlandse bedrijven en universiteiten dagelijks gehackt door China en Rusland

foto: shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse bedrijven en universiteiten dagelijks gehackt door China en Rusland

De veiligheidsdiensten AIVD, MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) roepen op om meer te investeren en samen te werken in de strijd tegen digitale spionage uit China en Rusland. Die vormen beide een directe bedreiging voor de Nederlandse economie, zeggen de diensten in het Financieele Dagblad.

Dagelijks gehackt

Volgens de veiligheidsdiensten worden hackers uit Rusland en China dagelijks betrapt bij inbraken in de computers van bedrijven en universiteiten. Ook wordt regelmatig geprobeerd om drinkwatervoorzieningen, banken en telecom- en energienetwerken aan te vallen.

Nieuwe wapenwedloop

AIVD-directeur Erik Akerboom zegt in het FD dat er een "nieuwe wapenwedloop" gaande is. Ook Jan Swillens van de MIVD benadrukt dat er een directe dreiging is vanuit Rusland en China. "Ze willen het, ze kunnen het en ze doen het."

Staatshackers

Rusland zette zich eerder al op de kaart als actieve staatshackers: Eind vorig jaar bleek dat Russische hackers waren binnengedrongen bij verschillende Amerikaanse overheidsdiensten. In december zette de AIVD nog twee Russische spionnen uit die een groot informantennetwerk binnen de Nederlandse hightechsector hadden opgebouwd.

Onderschat ze niet

Volgens Akerboom nemen ondernemers en universiteiten de dreiging en ambitie vanuit China nog niet serieus genoeg. ''China werkt met een bestellijst van technologie die ze willen ophalen in de wereld.'' Dat gebeurt niet alleen door rechtstreekse diefstal uit hacks, maar ook indirect door investeringen.

Ster advertentie
Ster advertentie