Up 2 Date

Recordaantal openstaande vacatures, steeds minder werklozen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Recordaantal openstaande vacatures, steeds minder werklozen

Niet eerder waren er in Nederland zoveel openstaande vacatures tegenover het aantal werklozen. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er maar liefst 451.000 vacatures open. Het aantal mensen zonder werk daalde daarentegen tot 338.000. Dat komt neer op 133 vacatures per 100 werklozen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer vacatures, minder werklozen

Door het toenemende aantal vacatures en het afnemende aantal werklozen (momenteel 3,5 procent van de bevolking) is de arbeidsmarkt in korte tijd een stuk krapper geworden. Eind vorig jaar waren er namelijk nog 106 openstaande vacatures per 100 werklozen. Dat is positief, want het betekent dat veel mensen betaald werk hebben en er kans is dat de lonen stijgen, maar het heeft ook nadelen. Zo kampen bedrijven met personeelstekorten, waar consumenten dan vervolgens last van ondervinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooral in de horeca groeiend personeelstekort

In totaal zijn er nu zo'n 11 miljoen fulltime- en parttimebanen in Nederland, ook dat is een recordaantal. In de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en zorg worden momenteel de meeste mensen gezocht.

In de horeca is het personeelstekort het hardst gegroeid. In het afgelopen kwartaal kwamen er 15.000 vacatures bij. Dat is te verklaren aan het feit dat er eind vorig jaar nog veel coronaregels golden waardoor de horeca niet volledig open kon. Veel horecamedewerkers moesten ander werk zoeken. Nu de horeca wel weer op volle capaciteit kan draaien, keren niet al die medewerkers terug, bijvoorbeeld omdat ze ergens anders beter verdienen. Per 1000 horecabanen staan er nu 112 vacatures open. Ter vergelijking: in andere sectoren zijn dat er gemiddeld 51.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie