Up 2 Date

Horeca zag inkomsten sterk teruglopen in laatste kwartaal 2021

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Horeca zag inkomsten sterk teruglopen in laatste kwartaal 2021

De inkomsten van horecabedrijven zijn in het laatste kwartaal van 2021 sterk gedaald. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar moesten horecagelegenheden het met 18,5 procent minder omzet doen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Forse daling

De forse daling in omzet kwam voornamelijk door de strengere coronamaatregelen die in het vierde kwartaal van kracht waren. Zo besloot het demissionaire kabinet de sluitingstijden van de horeca te vervroegen en moesten veel restaurants, cafés en andere horecagelegenheden vanaf 19 december hun deuren volledig sluiten vanwege de harde lockdown. Bij cafés en restaurants kromp de omzet met respectievelijk 31,5 en 28,6 procent. Bij fastfoodrestaurants liepen de inkomsten met 4,7 procent terug ten opzichte van een kwartaal eerder.

Omzet in 2021 gestegen

Los van de matige cijfers in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar heeft de horeca 13,5 procent meer omgezet in 2021 dan in 2020. Dat woog echter niet op tegen de verliezen die horecabedrijven in 2020 hebben geleden. In vergelijking met 2019 waren de opbrengsten vorig jaar nog altijd 25 procent lager.

Hotels hard geraakt

Van alle horecabedrijven zijn hotels vorig jaar het hardst geraakt door de pandemie. In vergelijking met een jaar eerder draaiden hotels 5,6 procent minder omzet in 2021. Ten opzichte van 2019 was de omzet vorig jaar zelfs 48,2 procent lager. Vakantieparken en campings wisten sinds het begin van de pandemie wel een omzetstijging te behalen. Dat komt voornamelijk vanwege de hogere prijzen en het feit dat veel mensen in eigen land op vakantie gingen.

Ster advertentie
Ster advertentie