Up 2 Date

's Nachts uitgaan en geen 1,5 meter afstand: einde aan bijna alle coronaregels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 's Nachts uitgaan en geen 1,5 meter afstand: einde aan bijna alle coronaregels

Zoals aangekondigd komt er vandaag een einde aan bijna alle coronaregels. Zo hoef je geen anderhalve meter afstand meer te houden, bijna nergens meer een mondkapje te dragen en alleen nog maar een coronatoegangsbewijs te laten zien bij grote evenementen die binnen plaatsvinden. Ook gelden er geen verplichte sluitingstijden meer, wat betekent dat je weer ouderwets 's nachts de club in kan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mondkapje in het ov

Alleen in en rondom het openbaar vervoer en op luchthavens moet je nog een mondkapje dragen. Daar zijn medewerkers van bus-, trein-, tram- en metrobedrijven niet zo blij mee, zo bleek deze week uit een enquête van CNV Vakmensen. Ruim 78 procent van de ov-medewerkers wil zo snel mogelijk van de mondkapjesplicht af, vooral omdat het moeilijk te handhaven zou zijn.

"Het is niet meer te handhaven nu de 1,5 meter-regel er af is. We hebben al telkens agressie en ook bij mij is de maat vol", aldus een van de reacties uit het onderzoek. "Mensen staan straks met carnaval massaal in een volle kroeg en zodra ze het OV instappen moeten ze een mondkapje op. Heel bijzonder vind ik dat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

QR-code

Vanaf vandaag kan je weer naar een restaurant, café, bioscoop of theater zonder een QR-code te laten zien. Het 3G-systeem verdwijnt, maar ga je naar een evenement binnen met meer dan 500 mensen, bijvoorbeeld een concert, dan heb je wel een negatieve testuitslag nodig (1G). Het maakt dan niet uit of je gevaccineerd bent. Voor doorstroomlocaties geldt dit niet.

Advies

Op drukke plekken een mondkapje dragen en afstand houden blijft nog wel een advies, aldus minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. "We deden in het verleden vaak lacherig over Aziatische landen waar het gebruikelijk is een mondmasker te dragen, maar het is verstandig als wij dat ook doen." Ook wordt minimaal de helft van de tijd thuiswerken nog geadviseerd.

Op 15 maart is er weer een evaluatiemoment en wordt er gekeken wat er met de overgebleven maatregelen kan gebeuren.

Chronisch ziek

Waar veel mensen vanaf vandaag meer vrijheid ervaren, is dat niet voor iedereen het geval. Voor veel chronisch zieke mensen betekenen de versoepelingen juist meer isolatie, omdat het voor hen een stuk gevaarlijker wordt om dingen buiten de deur te ondernemen in verband met besmettingsgevaar. Dat ervaart ook studente Nadia (25), zo vertelde ze onlangs aan FunX:

"Voor mij betekent het dat ik bijna niks meer kan. Ik kan niet naar de dokter, niet naar de fysio en niet veilig m'n vrienden en familie zien. Als ik besmet raak, is de kans heel groot dat mijn chronische ziektes erger worden en dat ik het vermogen om te werken compleet verlies."

Ster advertentie
Ster advertentie