Up 2 Date

Kuipers bevestigt: Coronatoegangsbewijs vanaf 25 februari niet meer verplicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kuipers bevestigt: Coronatoegangsbewijs vanaf 25 februari niet meer verplicht

Tijdens de coronapersconferentie van dinsdagavond heeft minster van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekendgemaakt dat Nederland weer open gaat. Dat gebeurt in 3 stappen die snel achter elkaar zullen volgen.

Thuiswerkadvies aangepast

Zoals vorige week al uitlekte, komt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen per direct te vervallen. Daarnaast is het thuiswerkadvies ietsjes aangepast. Geadviseerd wordt om hooguit de helft van de tijd op kantoor te werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitgaansgelegenheden open tot 01:00 uur

Vanaf vrijdag 18 februari mogen alle uitgaansgelegenheden open tot 01:00 uur 's nachts. Dat betekent dat de sluitingstijden van onder meer de horeca, bioscopen en theaters worden verruimd. Wel blijft het een vereiste om een geldig coronatoegangsbewijs te tonen. Op locaties waar minder dan 500 bezoekers aanwezig zijn, is een mondkapje, een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand niet meer verplicht. Op locaties met meer dan 500 personen is een mondkapje en een vaste zitplaats nog wel verplicht. Ook mogen de klassen en collegezalen op mbo's, hogescholen en universiteiten weer vol. Daarnaast wordt ook het isolatieadvies ingekort van zeven tot vijf dagen, mits je 24 uur geen klachten meer hebt.

Grootste stap

De laatste en grootste stap wordt volgende week vrijdag gezet. Dan kunnen alle winkels en uitgaansgelegenheden weer terug naar de normale openingstijden van voor het begin van de pandemie en komt het coronatoegangsbewijs te vervallen op locaties waar minder dan 500 mensen aanwezig zijn. Op locaties waar meer dan 500 mensen aanwezig zijn, gaat de 1G-maatregel gelden. Dat betekent dat bijvoorbeeld op festivals en in de nachthoreca iedereen een negatieve testuitslag moet kunnen laten zien, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. Deze maatregel geldt echter niet voor doorstroomlocaties, zoals beurzen en congressen.

15 maart weegmoment

Na 25 februari gelden alleen nog het thuiswerkadvies, de 1G-maatregel en de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en op luchthavens. Op 15 maart beoordeelt het kabinet deze maatregelen opnieuw.

Ster advertentie
Ster advertentie