Naar homepage
Up 2 Date

'Nederlandse militairen doodden mogelijk burgers in Uruzgan'

bron: Een Nederlandse militair in 2009 in Uruzgan (ANP)
  1. Newschevron right
  2. 'Nederlandse militairen doodden mogelijk burgers in Uruzgan'

Het ministerie van Defensie gaat een melding onderzoeken van een oud-militair over een mogelijk onrechtmatig incident in 2007 in de Afghaanse provincie Uruzgan. De veteraan Servie Hölzken vertelt in gesprek met Trouw dat er mogelijk burgerdoden zijn gevallen bij een beschieting van huizen.

Mogelijk walkietalkie-verkeer van Taliban

Op de dag van de beschieting was Hölzken de boordschutter van dienst. Het was zijn taak om de zware mitrailleur van een pantserwagen te bedienen. Op een gegeven moment ving de leider van het konvooi walkietalkie-verkeer op dat mogelijk afkomstig was van de Taliban. Hierna stuurde de leider de pantserwagen naar een heuvel die uitzicht bood over een groen gebied met boomgaarden, akkers en zogenaamde qala's (typisch Afghaanse huizen). “Ik kreeg opdracht vuur uit te brengen op de zijkant van de dichtstbijzijnde qala, om te kijken of er via de walkietalkie een reactie kwam", vertelt Hölzken.

"Maar dat ging mis doordat de mitrailleur een afwijking had en ik niet degene was die het wapen had ingeschoten. Ik vuurde per ongeluk op een raam en schoot dwars door die qala. Vervolgens bleken ze me ook nog naar het verkeerde doel te hebben geluld. ‘Verkeerde huis! Verkeerde huis!’, werd er geroepen. Gelukkig gebeurde er verder niks.”

Uitschakelen

Uiteindelijk kreeg Hölzken opnieuw de opdracht om te vuren. Ditmaal op een grotere qala, die zich een stuk verder bevond. Hierna werd er via de walkietalkie wel gesproken over het mitrailleurvuur. Hölzken zag zo'n zes ongewapende mensen wegrennen, waarna hij weer de opdracht kreeg om te vuren. "De volgende opdracht was: 'Vuren vrij!' Uitschakelen dus, die mensen."

Volgens Hölzken bleven zijn kameraden en hij een lange tijd in het gebied. "Telkens als ik een hoofdje omhoog zag komen of iets zag bewegen, heb ik gevuurd. Ik denk dat we er wel vijf, zes kistjes munitie doorheen hebben gejaagd. We vuurden totdat we geen beweging meer zagen."

Niet bewust

Hoewel Hölzken zich er op dat moment niet van bewust was dat er waarschijnlijk op burgers werd geschoten, geeft hij wel aan dat hij besefte dat er regels werden overtreden. "Je zat in een soort flow. We zetten de regels naar onze hand om die schoften te pakken. Mijn maten juichten ook toen ik schoot en na afloop kreeg ik complimenten. ‘Goed geschoten! Goede schutterskunsten!’ Ik was er zelf toen ook trots op. Pas later drong het tot me door hoe fout het was wat we daar deden."

'Zeer ernstig'

Defensie noemt het verhaal van Hölzken "zeer ernstig". Daarom gaat het aankomende donderdag in gesprek met de oud-militair om meer te weten te komen over de beschieting. Ook heeft het ministerie van Defensie inmiddels contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. "Het feit dat een Uruzgan-veteraan een dergelijke melding 13 jaar na dato doet, verdient zorgvuldige aandacht, zeker gezien de aard van de melding", meldt Defensie in een statement.

Het ministerie overweegt daarnaast een speciaal meldpunt in te stellen. Via dit meldpunt kunnen veteranen vertrouwelijk zaken melden die ze kwijt willen.

Ster advertentie
Ster advertentie