Up 2 Date

'2020 is op weg om heetste jaar tot nu toe te worden'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. '2020 is op weg om heetste jaar tot nu toe te worden'

Schaf die airco en dat opblaasbadje maar alvast aan, want volgens meteorologen zit het er dik in dat 2020 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen. Zij schatten dat er 50% tot 70% kans is dat 2020 het record van 2016 zal breken, zo melden ze aan The Guardian.

Warmste decennium

Waarschijnlijk herinner je je de tropische hitte van afgelopen zomer nog goed. Afgelopen juli was namelijk de warmste maand ooit gemeten en het jaar 2019 staat op de tweede plek in de top vijf van warmste jaren, opgevolgd door 2015, 2017 en 2018. De afgelopen tien jaar gaan dan ook de geschiedenis in als het warmste decennium ooit. In de top tien van warmste jaren staan maar liefst acht jaren van tussen 2010 en 2020.

Schonere lucht, maar nog steeds klimaatcrisis

De lockdowns vanwege het coronavirus zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot vermindert en daardoor is de lucht op veel plaatsen een stuk schoner. Maar om het klimaat af te koelen, zijn langere en zwaardere maatregelen nodig, aldus de wetenschappers. De klimaatverandering, oftewel 'de volgende crisis waar de mensheid mee wordt geconfronteerd', gaat volgens hen dan ook nog steeds onverminderd door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie