Up 2 Date

UK-rapper Wiley moet koninklijke onderscheiding inleveren na antisemitische tweets

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. UK-rapper Wiley moet koninklijke onderscheiding inleveren na antisemitische tweets

Wiley staat samen met rappers zoals Skepta en Kano bekend als één van de grondleggers van UK-grime. In het Verenigd Koninkrijk wordt de 45-jarige rapveteraan dan ook gezien als een absolute legende. Hij kreeg van koningin Elizabeth in 2017 dan ook een koninklijke onderscheiding voor zijn muziekprestaties. Deze werd echter weer ingetrokken door Koning Charles wegens zijn discriminerende tweets.

Tweets

In 2020 plaatste Wiley een aantal aanstootgevende tweets. Zo noemde de Londense rapper joden “slangen” en “lafaards”. Daarnaast stelde hij dat joden verantwoordelijk waren voor de slavenhandel. Na deze tweets bood Wiley zijn excuses aan en vertelde hij dat de onenigheid tussen zijn joodse manager en hemzelf de oorzaak was van zijn tirade. Volgens hem had hij nooit zoveel mensen over één kam mogen scheren. Dit weerhield het Britse koningshuis er echter niet van om zijn onderscheiding in te nemen.

Eerder innames

Het gebeurt zelden dat het Britse koningshuis besluit om een lintje af te pakken van iemand. Eerder werd de onderscheiding van de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe afgepakt. Ook de veroordeelde pedofiele tv-presentator en Sovjet-Unie spion Kim Philby moest het prestigieuze symbool van waardering weer teruggeven.

Reactie

De Britse Campaign Against Antisemitism is erg blij met het besluit van Koning Charles. "We voelen ons in het gelijk gesteld, nadat we Wiley vier jaar hebben geconfronteerd met de ernstige gevolgen van zijn antisemitische getier."

Wiley heeft tot op heden niet gereageerd op de inname van zijn onderscheiding.

Ster advertentie
Ster advertentie